УКРАЇНА У НАСТУПНІ СТО РОКІВ. ХАРЧУВАННЯ І ЇЖА ЯК ЛІКИ
Олександр Александрович, Цензор.нет, жовтень 2022
ХАРЧУВАННЯ
Тема харчування вельми докладно розкрита в окремому матеріялі нижче, який уклінно прошу уважно прочитати. Бо сáме неправильне харчування приблизно за останні сто років призводить до поступового хиріння й виродження людини. Перед тим, як ви звернетеся до того тексту, нижче подаються декілька найголовніших узагальнених тез, які допоможуть ліпше розібратися в темі.
Людина від самого початку свого існування розвивалася як омнівор, тобто всеїдна істота. Враховуючи, що наша еволюція триває вже принаймні 250-300 тисяч років, дещо спантеличують пропозиції сучасних різноманітних дієт, які зациклюються на чомусь одному, наприклад радять стати веганом або навпаки їсти переважно м’ясо.
Розкрию вам велику таємницю – їсти можна все! Але за однієї умови – оце все мусить бути правильно вирощене або відгодоване, а також правильно збережене і приготоване.
Правильно вирощене – це так, аби мікрофлора у вашому кишківнику і на вашому городі була однакова і вам корисна. Це не красива метафора, так воно є і повинно бути, якщо виробництво ведеться органічно. Важко повірити, але в дохімічні часи, коли селянин у полі з необережності проколював собі вилами стопу, найліпшим підручним антисептиком була земля. Це не жарт. Замазав нею, замотав онучею і працює далі. Тому що в органічному ґрунті на присадибній ділянці і в травному тракті людини, яка харчується з цієї ділянки, живуть одні й ті самі мікроби, які нам корисні і потрібні, бо ми так еволюціонували. Спробуйте провернути подібний антисептичний експеримент сьогодні на затруєному хімікатами полі – вам треба буде негайно викликати швидку допомогу, щоб уникнути зараження правцем або гангрени.
Правильно відгодоване – це коли свійська тварина годується переважно так, як вона годувалася, коли була дикою. Корови, кози, вівці – виключно травою і сіном (козам можна ще молоді пагони кущів і дерев). Птиця – комахами, хробаками, дрібними гризунами, травою і зерном, творогом. Свині – жолудями, щирицею, картоплею, висівками. Для білосніжності сала можна додавати сироватку. Всі домашні тварини повинні гуляти на відкритому просторі, частково шукаючи собі поживу самостійно.
У зв’язку з цим нещодавній класичний приклад дезинформації населення – це останні американські й европейські дослідження про буцімто шкоду червоного м’яса, бо воно, мовляв, може призвести до раку товстого кишківника. У цих дослідженнях йдеться про сиру або заморожену яловичину, баранину, козлятину і свинину, а також готові продукти з неї, тобто ковбаси, шинки і т.і. Причому характерно, що в осіб, які споживали оброблене м’ясо, ризик цього захворювання значно підвищувався. Але ніде ні слова не сказано про те, від яких особин брали зразки м’яса, тобто чим цих тварин щодня годують. Тим часом инше дослідження на замовлення Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я показало таку залежність тільки для обробленого м’яса і відсутність будь-якої шкоди від необробленого. Як можна інтерпретувати ці дослідження? Вірогідно, що шкóда є не від червоного м’яса як такого, шкóда – від консервантів у готових продуктах, або ж від гормонів, антибіотиків і видозмінених білків у сирому м’ясі промислово відгодованих і тому хворих тварин.
Так само, рибу варто їсти тільки дику, тобто виловлену в морі або прісноводних водоймах. Дрібна дика тюлька чи оселедці набагато цінніші й багатші на Омега-3, вітаміни А і Д, цинк, магній, селен, ніж хімічно вирощені лосось або форель.
Правильно збережене – це заморожене, висушене або ферментоване (сиров’ялене, солене, квашене, кисломолочне, немариноване). Із консервантів використовуються сіль, перець та инші спеції, не цукор і не оцет і без жодних хімічних додатків. Фрукти консервуються без рафінованих підсолоджувачів, для цього вони повинні зриватися добре спілими.
Останнє правило чинне і для приготування їжі, тобто без хімії, а соуси готуються вдома з природних інгредієнтів.
Ось і все. Нічого складного. Просто їжте справжню їжу.
Ще один важливий момент, який недостатньо висвітлений в додатковій статті. Харчова індустрія привчила нас панічно рахувати калорії. Ми боїмося переїсти і набрати зайву вагу. Для виробників продуктів харчування це дуже зручна єзуїтська позиція: мовляв, ви багато їсте і мало рухаєтеся, тому ви самі винні у своєму ожирінні чи діабеті. Науково доведено, що це, м’яко кажучи, неправда. За схибленою логікою прибічників калорієвмісної теорії: склянка горілки, пляшка Кока-Коли чи кусень масла з однаковою кількістю калорій є однаково поживними і взаємозамінними. За цією ж логікою, якщо ви з’їли один бургер, то щоби зігнати спожиті з ним калорії, вам треба 8 годин безперервно крутити педалі гірського велосипеда (це правда). Однак аж ніяк не калорійна кількість, а поживна якість нашої їжі визначає стан нашого здоров’я і нашого імунітету. Це не фізичний параметр кількости, це певні біохімічні реакції. Людський організм зовсім инакше перетравлює масло, ніж горілку або Кока-Колу, і калорії тут взагалі ні до чого.
Для формування живих організмів використовуються 50 з хвостиком елементів з періодичної таблиці, з яких близько 40 є життєво необхідними. Причому вони мусять бути присутніми в їжі не лише в необхідній кількості, але й у певній формі, концентрації і пропорції. Не тільки азот, калій, натрій чи фосфор, які містяться в добривах. Але й природні, а не додані вітаміни, мікроелементи, ензими. Останніх якраз і бракує в хімічних харчах.
Відтак, це неправда, що людству не вистачає їжі. Приблизно третина всієї виготовленої у світі їжі викидається. Правда в тім, що ця їжа є або пустою, тобто непоживною (в кращому випадку), або й часто шкідливою (в гіршому випадку). Переважна більшість населення планети страждає в буквальному медичному сенсі слова на неповноцінне харчування. Парадоксально, але при цьому ті самі люди можуть переїдати і мати ожиріння й діабет 2 типу. Вони переїдають якраз тому, що ніяк не можуть насититися тією хімічною непоживною їжею.
ЇЖА ЯК ЛІКИ
Одним із надійних засобів запобігання багатьом захворюванням є міцний індивідуальний імунітет. На його формування впливають три основні фактори: спадковість, стан довкілля і спосіб життя.
Останній, у свою чергу, включає повсякденні звички: шкідливі - паління, алкоголь, наркотики; або корисні - рухливість; а також харчування. Зі спадковістю, довкіллям і звичками більш-менш зрозуміло. А от з харчуванням - скільки людей, стільки й думок.
Якщо набрати у гуглі фразу "правильне харчування", отримаєте величезну кількість діяметрально протилежних порад: тут зустрінете вегетаріянство або веганство, кетогенічну дієту, середземноморську дієту, французький феномен, сироїдство, періодичний піст і голодування, незмішування білків з вуглеводами, сокотерапію, харчові й вітамінні добавки і ще багато чого иншого. Реклама харчової індустрії щодня бомбардує нас комерційними продуктами з антиоксидантами, омега-3 амінокислотами, вітамінами та ензимами, від чого голова йде обертом, і людина вже просто не знає, кого слухати і чим харчуватися для підтримки оптимального здоров’я.
У зв’язку з цим на особливу увагу заслуговує наукова праця канадського стоматолога і дієтолога Вестона Прайса "Харчування і Фізична Дегенерація: Порівняння Примітивних і Сучасної Дієт та Їхні Наслідки", який ще в 1930-х роках досліджував тубільців та инших мешканців малоприступних територій на предмет залежности якости їхніх зубів і ясен і загального стану здоров’я від уживаних ними продуктів харчування. Пам’ятаючи популярний вислів німецького філософа Л.Фоєрбаха "Людина є те, що вона їсть", не важко збагнути цю пряму залежність. Зрештою, клітини всіх наших органів постійно оновлюються – котрісь швидше, инші довше – а, отже, вони мусять звідкілясь брати свій "будівельний матеріял", вочевидь із їжі.
Доктор Прайс дослідив мешканців ізольованого швейцарського села Льоченталь, шотландських ґелів на Гебридських островах, ескімосів Північної Америки, індіянців Південної Америки, тубільців Меланезії й Полінезії, племена Східної Африки, аборигенів Австралії і Нової Зеландії.
Три основні висновки Вестона Прайса:
Як можна інтерпретувати ці висновки? Адже вищеперелічені традиційні дієти дуже різняться.
Висновки ясно свідчать про відсутність впливу генетичного фактору і прямий вплив харчування на стан дентального та загального здоров’я людини.
Ґрунтуючись на дослідженні канадського лікаря, його медичні й наукові послідовники, об’єднані нині у Фундації імені Вестона Прайса, використали частину його ж спостережень і рекомендацій й додали свої, сформувавши майже вичерпні переліки здорового і нездорового харчування. Однак йдеться не про конкретну страву чи дієту, а про загальні принципи, дотримуючись яких можна досягти як стоматологічного, так і загального фізіологічного та психічного здоров’я.
Характеристики традиційного харчування (на основі спостережень Вестона Прайса):
Принципи здорового харчування (сучасні рекомендації, акумульовані і сформульовані на основі праць і практики сотень науковців-медиків з Фундації Вестона Прайса):
Загрози харчування (застереження від Фундації Вестона Прайса):
Всі випічки і все смаження треба робити на маслі, смальці, инших тваринних жирах або на мононенасичених нерафінованих оліях холодного віджиму (якісні оливкова, кокосова, пальмова).
Стисла характеристика окремих понять і явищ, які викликають найбільше запитань:
Мікрофлора або Мікробіота (Біом)
Ще на початку 20 століття вчені підтвердили наявність в малому і великому кишківнику людини колонії різноманітних мікроорганізмів. За кількістю клітин (не по масі) – їх 90%; на наше тіло припадає лише 10%. Тобто ми – оболонка для біому. Саме ці мікроорганізми перетравлюють нашу їжу. Без них людина не може жити. Тому їх не можна знищувати, зокрема антибіотиками, слід просто підтримувати оптимальний баланс корисних бактерій і патогенів; тоді перші контролюватимуть других. Здорове харчування (згідно вищенаведених принципів) сприяє підтриманню цього балансу, а нездорове веде до домінування патогенів. Зокрема, багато патогенів харчуються цукром та иншими рафінованими і денатуралізованими продуктами. Розлад мікробіоти веде до порушення текстури стінок кишківника: токсини як продукти метаболізму патогенів і погано перетравлена їжа всмоктуються крізь ці діряві стінки в кров і розносяться до всіх органів, викликаючи різноманітні хронічні хвороби. У цьому суть популярного вислову про те, що всі хвороби починаються у шлунку.
Клінічні лікарі вже довели пряму залежність майже всіх хронічних психічних захворювань і частини хронічних фізіологічних хвороб від неправильного харчування. Аутизм, епілепсія, діабет ІІ типу, ожиріння і т.д. вже виліковуються(!) на практиці переходом на здорове харчування, бо воно відновлює мікрофлору і загоює стінки кишківника. Без жодних медикаментозних чи хірургічних втручань. Протягом десятиліть наука мікробіологія і споріднена з нею дієтологія були непопулярними, тому що їхні методи не приносили таких надприбутків, які має сучасна класична медицина і харчова промисловість.
Цукор
Рафінований цукор – це молекула сахарози, яка складається на 50% з глюкози і 50% з фруктози. Американський вчений, лікар-нейрохірург, дитячий ендокринолог і дієтолог Роберт Ластіг детально описав процес метаболізму людиною молекули фруктози, який відбувається виключно в печінці. Він довів, що метаболізм фруктози в печінці майже аналогічний метаболізму алкоголю (за винятком прямої інтоксикації мозку), викликаючи з часом такі наслідки, як інсулінорезистентність, жирову хворобу печінки, підвищений артеріальний тиск, діабет, серцевосудинні захворювання, рак. Саме тому зараз пошесть подібних хвороб серед дітей, які не п’ють алкоголь, але їдять і п’ють солодке.
Хтось може заперечити, що людині необхідна глюкоза для вироблення внутрішньоклітинної енергії. Це правда. Але, по-перше, йдеться про фруктозу, а не про глюкозу. По-друге, різновиди глюкози містяться в инших продуктах, окрім цукру (в т.ч. у фруктах, в молочних і крохмальних продуктах); по-третє, наша печінка сама виробляє глюкозу в достатніх кількостях з инших сполук, тобто для підтримання оптимального рівня глюкози в крові нам не обов’язково потрібна так звана дієтична глюкоза, яка надходить з їжею. По-четверте, наші клітини, окрім глюкози, можуть постійно харчуватися і кетогенічними тілами, тобто тваринним жиром.
Рафінований цукор небезпечний ще тим, що він після свого очищення вже не містить тих мікроелементів і вітамінів, які необхідні для розщеплення молекули сахарози, зокрема магній, хром, цинк, вітаміни групи В. Звідкіля їх взяти? З вашого організму! Кожен раз, коли ви їсте цукор, ви вимиваєте з власного організму зазначені поживні речовини. У фруктах ці речовини природно пов’язані з молекулами глюкози чи фруктози, що дозволяє засвоювати її без шкоди, а наявність клітковини сповільнює засвоєння фруктози або й навіть виводить її з організму без засвоєння. Тому фрукти корисні, а фруктові соки – ні. Фруктові соки такі ж небезпечні, як і алкоголь або солодкогазовані напої: спробуйте за один присіст з’їсти 4 апельсини чи 5 яблук, але ж ви легко і швидко випиваєте склянку свіжовіджатого апельсинового чи яблучного соку, отримуючи потужний удар фруктозою по печінці.
Холестерин
Від 60 до 80% людського мозку, нервових клітин, щитовидної залози, лімфатичної системи, легень і практично 100% статевих гормонів та імунних клітин складаються з чистого холестерину. Вже лише цей факт змушує замислитись і піддати сумніву твердження про шкоду холестерину. Міт про шкоду холестерину і насичених тваринних жирів з’явився з "легкої руки" американського лікаря-шарлатана Енсель Кіза, який свавільно інтерпретував покраїнове дослідження про нібито залежність ожиріння, діабету і серцево-судинних захворювань від споживання цих жирів, викинувши великі шматки даних, які не узгоджувалися з його гіпотезою. Його підтримала індустрія з виробництва цукру, злаків та олій, і згодом під її тиском були ухвалені відповідні урядові рекомендації, які в цілому діють і донині. Проте сьогодні з’являються все нові дослідження, які демонструють збільшення тривалости життя у літніх людей саме з високим рівнем холестерину в крові, заперечують різницю між "добрим" і "поганим" холестерином (тобто він весь благотворний) і застерігають про серйозну шкоду від ліків статинів, які протягом десятиліть прописують для зниження рівня холестерину в крові. Варто пам’ятати, що описані доктором Прайсом традиційні культури щедро вживали холестеринові продукти і при цьому прекрасно себе почували.
Метаболічний синдром
Метаболічний синдром (МС) – це перевантаження мітохондрій, тобто наших "фабрик енергії" у всіх без винятку клітинах, трансгліцеридами, цитратами, сечовою кислотою та иншими продуктами переробки таких шкідливих речовин, як алкоголь, фруктоза, глюкоза (в надмірних дозах), трансжири та амінокислоти з розгалуженими бічними ланцюгами. Це явище супроводжується інсулінорезистентністю, тобто неспроможністю інсуліну розпихувати глюкозу по різних органах, через що він пакує її у жирові тканини: як підшкірні, так і ті, що обволікують внутрішні органи, передусім печінку. Тобто надмірні дози глюкози і вся без винятку фруктоза у продуктах нашого харчування перетворюються на нутряний жир у нас всередині. Наукою доведено, що МС є прямою причиною діабету, хвороб серця, жирової хвороби печінки і карієсу, а також асоціюється з раком і слабоумством.
Инший несприятливий наслідок метаболічного синдрому - прискорення процесу старіння через оксидацію всіх тканин організму.
Оксидація – це бомбардування клітин вільними радикалами (які теж утворюються внаслідок переробки вищезазначених шкідливих речовин); вона викликає повсюдний запальний процес. Функція холестерину і колагену полягає в тому, щоб ізольовувати й загоювати уражені ділянки, але якщо запалення не минає, то вільні радикали руйнують і їхні молекули. Якщо це відбувається, наприклад, всередині артерії, то цей спотворений холестерин і колаген замуровуються на внутрішній стінці судини продуктами запалення, зокрема солями кальцію. Тому холестерин звинуватили у виникненні атеросклерозу, адже ж його там в артерії знайшли (ага!): мовляв, ви з’їли жирне м’ясо, холестерин потрапив у кров, закупорив артерію і тому у вас стався серцевий напад. Це все одно що звинувачувати карету швидкої допомоги у вашій хворобі, адже вона вас везла в лікарню. Насправді ситуація така: ви роками їсте продукти, які викликають метаболічний синдром та інсулінорезистентність (алкоголь, цукри, маргарин, рафіновані олії, м’ясо промислово вирощених тварин чи риби); через це у вашому організмі виникає хронічний запальний процес, який ніколи повністю не минає і може відбуватися в будь-якому органі. Холестерин і колаген, які поспішають на допомогу, деформуються вільними радикалами і не можуть виконати свою загоювальну функцію, тому що запалення не припиняється, тому що ви продовжуєте їсти продукти, які його стимулюють… Перш ніж витирати воду, закрутіть кран!
Хронічний запальний процес з часом викликає хронічні фізіологічні або психічні захворювання. Коло замкнулося. Проблема полягає в тому, що ви себе вбиваєте повільно. Тому важко відслідкувати причинно-наслідкові зв’язки. Тому здається, що від однієї цукерки, побризканого пестицидами і вимоченого у хлорному розчині салатику з "корисною" рафінованою олійкою, нашпигованої нітратами і глютаматом натрію смачної ковбаски або склянки "дуже корисного" фруктового соку нічого не станеться. І справді. За один раз нічого не станеться. Але ж люди це тепер їдять роками і десятиліттями. І нові потомства стають все кволішими і часто безплідними. До 2030 року прогноз дітей з аутизмом в країнах англосаксонського світу прогнозується на рівні кожен другий (!!).
Причини існування нездорового харчування
Після першої і другої світової війн залишилися великі невикористані запаси хімічної зброї. Підприємливі люди вирішили запустити їх в сільське господарство, харчову промисловість і медицину. Так виникли так звані засоби хімічного захисту рослин (а по суті – отрути), неорганічні добрива, хімічні добавки в їжу, розцвіла фармакологія й онкологія. Паралельно ці бізнеси щедро фінансували університети і лобіювали уряди. Так поступово сформувався цей багатоголовий монстр, корупція в якому зашкалює навіть за українськими мірками.
Другою важливою віхою у поширенні нездорового харчування стала політика міністра сільського господарства США Ерла Батца в першій половині 1970-х років, який активно посприяв розвитку монокультур, агрохолдингів та індустрії фастфуду, оскільки тогочасний президент Ніксон з політичних міркувань вимагав максимальної дешевизни продуктів харчування.
Відтак не дивно, що ті способи харчування, котрі доведені багатолітньою практикою як такі, що сприяють формуванню міцного здоров"я (тобто дієти традиційних народів), суперечать офіційним урядовим рекомендаціям. Спонсорована бізнесом псевдонаука, замість того, щоб зосередитися на дослідженні цих здорових способів харчування, на поясненні причин цього благотворного впливу, натомість докладає максимум зусиль для заперечення і дискредитації натуральних способів харчування. Але ж якщо практика спростовує теорію, значить щось не так із теорією, а не з практикою. Пам’ятаймо незаперечний факт: індустріялізований світ вже близько 100 років харчується за дієтологічними правилами, строго прописаними "наукою", але при цьому стає все хворобливішим. Чому так відбувається? Тому що подібні наукові дослідження теж переважно фінансуються харчовою або медичною індустріями, які керуються мотивами собівартості і прибутку й аж ніяк не нашого здоров"я. Ця багатомільярдна індустрія вже десятиліттями "заточена" на спущену згори харчову піраміду. Вона задіює потужну медійну кампанію, щоб заплутати, залякати, індоктринувати населення.
Показовим є приклад ґрунтовного 15-річного дослідження впливу споживання солодких газованих напоїв на зростання випадків ожиріння й діабету. З 60 досліджень 26 були профінансовані цукровою промисловістю і жоден з них не підтвердив такого впливу. Натомість 34 дослідження фінансувалися з незалежних джерел, і 33 з них підвердили прямий зв"язок між споживанням цукромістких продуктів і вказаними хворобами.
Поради, як забезпечити здорове харчування в сучасних умовах, особливо в містах:
Шалений темп урбанізованого життя, нестача коштів і, відповідно, змушеність купувати дешевше, серйозно ускладнює наші зусилля налагодити систему здорового харчування для наших родин. Може здатися, що середньостатистичний супермаркет містить багату палітру тисяч різноманітних продуктів. Однак недавнє дослідження американського Інституту відповідального харчування виявило, що 77% (!) всіх продуктів у традиційному супермаркеті містять доданий цукор, а якщо додати сюди сою, кукурудзу і пшеницю, то ці складники визначають ледь не все магазинне "меню". Ось таке розмаїття…
Менше з тим, здорове харчування можливе, якщо керуватися декількома не вельми складними правилами:
Отже, підсумовуючи, ще раз запитаємо: то яка ж дієта найліпша? Якщо ви заплуталися в принципах і наукових термінах, ось вам максимально спрощена відповідь: їжте справжню їжу; не звертайте увагу на харчову рекламу і маркетинг.
Органічно вирощена їжа може і повинна стати нашим головним харчем, головним експортним товаром і головним брендом України, зміцнюючи індивідуальне і колективне здоров’я нації.
***
ЗМІСТ
Вступ
Частина І - Світ
Частина ІІ – Україна
Сучасність і Майбутнє – Інтегрована Картина
Частина ІІІ - Прогнози
2100-