DrNemoLibrary: 100+ НАЙКРАЩИХ ВІРТУОЗНИХ ДЕТЕКТИВІВ

Той, хто чинить зло, завжди намагається приховати правду. Той, хто зі злом бореться, має вміти відрізняти правду від брехні, а добро від зла, випадковість від злого умислу. Така основа всіх детективів, кількість напрямів цього жанру з часів Едгара По та Конан Дойля значно збільшилася, проте наведений принцип чинний для всіх.

Є детективи-загадки; класичний приклад це історії про пригоди отця Брауна: зло достатньо викрити і назвати за іменем. У Шерлока Холмса складніше: злочинцеві треба протиставити не лише логіку, а й застосувати силу. У американському "крутому" детективі, класиком якого був Реймонд Чандлер, інтелект детектива є додатком до силових методів досягнення справедливості.

Детектив дає нам впевненість у невідворотності покарання зла, що інтелект, здатний до розвиненого логічного мислення, перемагає хитрість і підступність.

Що добро в поєднанні з мужністю та холоднокровністю сильніші за зло.

Саме зараз, коли на вулицях стає все більш незатишно, все більше зброї на руках, морально-етична планка стрімко падає, події з Лас-Вегаса взагалі вводять в ступор, отож психіка потребує захопливих історій, де герої яскраві, атмосфера тривожно-небезпечна, а справедливість врешті бере гору.

Тобто хочеться якраз детективів: віртуозного розслідування зухвалого злочину. Хочеться нових місіс Марпл, Пуаро чи хоча б лейтенантів Коломбо.

-1. Мисливці за головами Hodejegerne 2011

Захоплюючий та атмосферний детективний трилер знятий за однойменним романом головного норвезького письменника-детективщика Ю Несбьо.

За сюжетом, Роджер Браун поєднує два досить прибуткових заняття. Офіційно він працює в рекрутинговій кампанії, де «полює» за головами топ-менеджерів для найбільших корпорацій. А у вільний від роботи час Роберт забирається до будинків цих же топ-менеджерів і краде старовинні полотна - тягою до прекрасного він заразився від коханої дружини, якій подарував художню галерею, щоб відвернути її від думок про народження дитини. Проти гіпотетичного немовляти Браун бореться до останнього...

дивитися

0. Падіння The Fall 2013

Відмінний детективний трилер про про сутичку поліцейського детектива Стелли Гібсон та дуже кмітливого серійного вбивці.
За сюжетом, в неспокійному Белфасті за три місяці знаходять тіла двох дівчат одного типу, убитих схожим чином. Місцева поліція вперто відмовляється пов'язувати злочини і визнавати існування маніяка. Суперінтенданта Стеллу Гібсон відряджають з Лондона до Белфаста з інспекцією. Стелла відразу ж помічає зв'язок між цвбивствами: обидві жертви схожі зовні, одного соціального статусу, були задушені однаково. А оскільки Белфаст - місто маленьке, Стелла робить висновок, що їх скоїла одна й та ж людина. Але у північних ірландців - власна гордість, і шеф місцевої поліції Джим Барнс відмовляється визнавати її правоту - доти, доки маніяк не починає душити тридцятирічних благополучних і заможних брюнеток одну за одною...

дивитися

1. Лютер: Сонце на спаді (Luther: The Fallen Sun) 2023

На вулицях Лондона почав бешкетувати безжальний вбивця з садистськими нахилами. Зупинити його могла лише людина, яка володіє геніальним розумом і мертвою хваткою. Це Джон Лютер – детектив, який перебував у в'язниці за злочин, якого не робив. Щоб убезпечити городян від смертельної небезпеки і нарешті заарештувати жорстокого серійника, впевненого у своїй безкарності, арештант наважується на відчайдушний вчинок. Герой фільму «Лютер: Занепале сонце» втікає з в'язниці та починає полювання на злочинця. Як швидко зможе він його зловити, і які наслідки спричинить його втеча з-під варти?

дивитися

Загублена (Gone Girl) 2014

Детектив Девіда Фінчера про те, якою непередбачуваною може бути найрідніша людина. У персонажа Бена Аффлека пропадає дружина, і він сам стає головним підозрюваним. Здавалося б, правда на його боці, і всі звинувачення хибні, але кожен наступний крок веде його ближче до арешту та ув’язнення. Хто ж винуватець злочину – чоловік чи хтось, хто перебуває за сценою і смикає за нитки, керуючи ситуацією?

дивитися

 

Загублена куля (Balle perdue) 2020

Звинувачений у вбивстві геніальний механік із кримінальним минулим мусить вистежити зниклу автівку, бо в ній знаходиться єдиний доказ його непричетності — загублена куля.

дивитися

Загублена куля 2 (Balle perdue) 2022

Очистивши своє ім’я, геніальний механік Ліно прагне лише одного: помститися продажним поліцейським, які вбили його брата й наставника.

дивитися

5. Опівнічне сонце (Midnigh Sun) 2016

Багатосерійний фільм від режисерів серіалу «Міст» Монса Морлінда і Бйорна Стейна. 
Йдеться про вельми незвичайну справу, і для роботи над нею доведеться відправитися в шведський селище гірників Кіруна, розташоване за полярним колом. 
Саме тут напередодні відбулося жорстоке вбивство, що шокувало місцеву поліцію. Жертва - французький громадянин П'єр Карно. 
Розслідування буде не з легких: у поліції поки немає припущень ні про особу злочинця, ні про його мотиви, ні про те, чому він вирішив розправитися з Карно таким дивним способом ...
Зрозумілим є одне: з такими злочинами тут ще не стикалися.Багато містики, загадок, раптово помирає старший прокурор Рутгер Бурлін, який курував цю справу. 
Вивчаючи місця злочинів, знаходяться досить дивні сліди, а також предмети, на яких є древні символи. 
Її напарник Андерс Харнеск каже, що ці символи і знаки належать тубільним народу саамів, який колись панував в цих землях. 
Але яке відношення до саамам може мати той же П'єр Карно, який приїхав з Парижа?

Дивитися

 

6. Пограбування Грошей (Money Heist) (2017-2020)

Дуже крутий іспанський серіал від NetFlix, з серії 24, Вв...

 

7. "Теріус в мене за спиною" (Корея) (2018)

Поставили в топ цей серіал "Теріус в мене за спиною", 2018 рік. тому що важливо зрозуміти генерування в суспільній свідомості нав’язливої ідеї про смертельний вірус. 10 серія 53 хв. Коронавірус з смертністю 90%... (вже 40-ий рік поспіль), і по сценарній лінії а в 11 серії фармкомпанія хоче продати дорого антидот від нього.

Го Е Рін переживає смерть улюбленого чоловіка і насилу одна виховує маленьких двійнят. Її чоловік загинув за дивних обставин, ставши свідком вбивства військового політика. У жінки є сусід - тихий Кім Бон, який веде розмірений спосіб життя і нічим не відрізняється від інших. Ніхто не знає, що насправді він колишній агент Національного агентства розвідки, три роки тому провалив секретну операцію в Польщі. Там загинула його колега і кохана, а самого Кіма визнали зрадником. З тих пір він ховається від колег і самостійно полює на злочинців, винних в цьому.

Дивитися

 

8. Інстинкт (Instinct) (2018)

В "Інстинкту" сумнівна першооснова: роман "Вбивчі ігри"  Джеймса Паттерсона, якого за темпи написання та стилістичний рівень не копав лише ледачий. Як наслідок – украй впізнаваний сюжет, що так і провокує всі можливі штампи; інша справа – що саме з цього викрутить команда, яка вміє з нічого робити "дещо" (до прикладу – сценарист Куртцман, що працював над "Трансформерами" і "Місією нездійсненною").

Історія така: поліція шукає маніяка і залучає до цього колишнього ЦРУ-шника, а тепер професора психології Ділана Рейнгарда; штука в тому, що вбивця використовує книгу останнього як покрокову інструкцію в своїх злочинах. Ділан пручається, та й чоловік його проти, але ж хіба хочеш – мусиш. Бурхлива суміш із "Влади страху", "Послідовників" і чогось жанрово подібного родом із 90-х – проте це зовсім не вирок. Радість впізнавання, зрозумілі чорно-білі характери, в якості приємного бонусу – прекрасний Алан Каммінг у головній ролі. 

Дивитися

 

9. По той бік (Сounterpart) (2017)

Говард Сілке - скромний службовець бюрократичного агентства ООН в Берліні. Посада Говарда настільки незначна, що навіть після багатьох років на службі він поняття не має, чим його структура займається. Раптово чоловік дізнається, що агентство підтримує контакт з паралельним світом. У минулому два світи були ідентичними, але після налагодження контакту вони поступово стають все більш несхожими. Тому у Говарда є двійник, але це не скромний «бюрократ», а впливовий і впевнений в собі начальник, який проводить особливо секретну операцію за участю мешканців обох світів ...

Дивитися

10. Видозмінений вуглець (2018)

Земля, XXVII століття. Технології дозволяють зберігати свідомість людини в цифровому форматі і завантажувати її в нові тіла, фактично роблячи людину безсмертною. Колишнього військового спецназівця Такесі Ковача «воскрешає» мільярдер і впливовий аристократ Лоренс Бенкрофт для того, щоб він з'ясував, хто вбив його попереднє «тіло». Бенкрофт переконаний, що його вбили, не дивлячись на те, що поліція вважає це самогубством ...

Дивитися

 

12. Містер Мерседес (2017)

Серіал є екранізацією роману Стівена Кінга. Головний герой серіалу - поліцейський Білл Ходжесс, який нещодавно вийшов у відставку. Один із злочинів не зміг залишити детектива байдужим: жорстокий і цинічний злочинець скерував викрадений автомобіль в натовп городян. Ходжесс, у якого багато вільного часу, вирішує самостійно знайти бандита на «Мерседесі» ... http://moviestape.net/katalog_serialiv/tryler/9762-mister-mersedes.html

13. Справжній детектив (2014)

Головні герої — два детективи. У 2012 році в штаті Луізіана повторно відкривається справа про серійне вбивство в 1995 році. Детективи познайомилися 17 років тому, коли почалося розслідування, і з тих пір разом полювали за кілером. Оповідання буде вестися як у наш час, так і відкотиться назад, у середину дев'яностих.https://toloka.to/t53048

14. Корморан Страйк (Strike), 2017

фото The Sun

Екранізація серії романів Джоан Роулінг. Корморан Страйк - ветеран афганської війни, що став приватним детективом - працює в невеликому офісі на Данській вулиці в Лондоні. У розслідуваннях йому допомагає секретар Робін Еллакотт. Незважаючи на фізичні й душевні травми, унікальна проникливість і досвід Страйка дають змогу йому розкривати найзаплутаніші справи ...

Так, серіал обійшов багато гострих кутів, що були в книзі; так, другий сезон слабший за перший: сатира на літературний світ у "Шовкопряді" нагадує "Вільну вакансію". Та в іншому – міцна історія з упізнаваною англійською атмосферою, яка – у дусі першоджерела – поновлює в жанрі відчуття норми: хоч Корморан і травмований (сімейними обставинами, перебуванням на війні), але "хорошого поганого" героя a’la Декстер Морган тут нема. Бачимо той тип детективу, який корінням іде в Крісті, де нишпорка не аж такий геній (радше порядна харизматична людина), а зло можна впізнати та покарати. У 2017 має вийти продовження міні-серіалу за книгою "На службі зла". Тим часом Роулінг дописує четверту. http://moviestape.net/katalog_serialiv/detektyvy/9784-strayk.html

15. Звичайні підозрювані (1995)

Зазвичай, якщо є злочин, є мотив. Зазвичай, якщо проводиться впізнання, принаймні є один підозрюваний. Але це не було звичайним злочином.

У цій статті ми часто повторюємо слово “класика”. І причини цього зрозумілі: багато детективів саме тому і стали кращими в історії, бо настільки гарні відразу за декількома параметрами, що з часом не стираються з пам’яті, а стають класичними творами. Так сталося і з картиною Брайана Сінгера. Досідчені шахраї-рецидивісти об’єднуються заради грандіозного пограбування, але в процесі виявляється, що їх підставили. “Щось пішло не так”, і причини цього зовсім неясні. Розбираються у справі не лише ті, що залишилися живими, а й паралельно поліція.

Іконічний образ злодія (не називатимемо його – хто дивився, той зрозуміє, а для інших не створюватимемо спойлерів), шикарний акторський ансамбль і непередбачувані повороти сюжету. Гебріел Бірн, Кевін Спейсі, Стівен Болдуін, Бенісіо дель Торо, Кевін Поллак в одній з найкращих картин 90-х 

https://toloka.to/t57288

16. Злочин з багатьма невідомими (1993)

На сьогодні кращий український детективний серіал. За матеріалами реального судового процесу, який відбувся у Львові, Іван Франко написав повість "Основи суспільності", яку в перші роки Незалежності екранізував Олег Бійма.

У маєтку Торських неподалік Львова сталося вбивство. Слідство викриває багато брудних подробиць з тихоплинного життя зполяченого галицького роду. https://toloka.to/t22840

17. Вікно у двір (1954)

Фотограф Джеф Джефріз, який зламав собі ногу, змушений стирчати у квартирі, він розважається тим, що підглядає за повсякденним життям двору в бінокль. Помітивши підозрілу поведінку одного сусіда, він приходить до твердого переконання, що той уколошкав свою дружину. Оскільки Джеф у гіпсі, він звертається за допомогою до Ліси, вродливої білявки, яка працює моделлю в будинку мод. Та палко в нього закохана і тому погоджується виконувати небезпечну роботу "ногами". http://moviestape.net/katalog_filmiv/bojovyky/1370-vikno-u-dvir.html

Український рімейк 1991 року

https://www.youtube.com/watch?v=Kk07bmByLCk

18. Шерлок (2010)

Військовий лікар Джон Ватсон повертається до Лондона після служби в Афганістані. Він став інвалідом після отриманого поранення, і абсолютно не уявляє, як прожити на військову пенсію, а тим паче зняти квартиру. Приятель радить Джону розділити витрати по зніманню квартири з ким-небудь ще. Він зводить його з ексцентричним приватним детективом на ім'я Шерлок, який грає на скрипці і може розповісти про співрозмовника все після двох хвилин спілкування ... Тільки відбувається це в наші дні. http://moviestape.net/katalog_serialiv/detektyvy/456-sherlok.html

19. Містер Холмс (2015)

1947 рік. Шерлок Холмс вже відійшов від справ і веде відокремлений спосіб життя, головним захопленням якого служить пасіка і розведення бджіл. Постаріла легенда, яка проживає у віддаленому селищі разом з покоївкою і її сином, наостанок вирішується написати невелику розповідь про свою останню справу, що не дає йому спокою і певного висновку ...http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/7964-mister-holms.html

20. Пригоди Шерлока Холмса та доктора Ватсона. Собака Баскервілів (1981)

Одна з найкращих екранізацій творів Артура Конан-Дойля була здійснена не англійською мовою. Чудова гра акторів ??

“Собака Баскервілів” - єдиний фільм з цього циклу, показаний по Бі-Бі-Сі https://www.youtube.com/watch?v=I8fSqg69vr4

21. Із пекла (2001)

Вікторіанська Англія. Детективний трилер про Джека-різника, легендарного серійного маніяка часів вікторіанської Англії, який зарізав декілька лондонських повій і так і залишився не спійманим. http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/1302-z-pekla.html

22. Молодий Морс (Endeavour) 2013 – 2017

Взагалі-то оригінальна назва – "Індевор", це ім’я детектива. Але такий переклад відсилає до улюбленого і дорогого серцю кожного англійця, проте нам фактично невідомого серіалу. Бо "Інспектор Морс" - дійсно легендарна штука: йшов на британському телебаченні в 90-х, установив нові стандарти і телевізійних продуктів загалом, і детективу зокрема, по-своєму – предтеча серіального буму 2000-х. В основі – цикл романів Коліна Декстера, але книг є з десяток, а двогодинних серій вийшло аж 33. У 2011 про Морса, точніше – його першу справу, ностальгійно згадали, та ажіотаж був таким, що станом на сьогодні є чотири сезони по чотири серії. І планується п’ятий.

Якби замість "Коломбо" нам свого часу показували "Інспектора Морса", то бути б "Індевору" культовим – всі складові є: і безкінечно красиві види в купі з часом великих зламів (околиці Оксфорда початку 60-х), і прекрасний класичний саундтрек, і в міру соціопатичний герой, дещо недолугий і дратівливий, шанувальник елю і колишній студент найкращого тамтешнього вузу. Хоча головне – злочини: на позір здаються банальними, та часто виявляються прикладами чи не ідеальних убивств. Соціальні язви, безодні душі, вивірений антураж – ні, в "Молодого Морса" ще й зараз є шанс стати нашим улюбленцем, посунувши якихось там "справжніх детективів". https://my-hit.org/serial/1775/

23. Великий сон (1946 )

Хтось шантажує Кармен, розпутну молодшу дочку старого генерала Стернвуда, і той наймає приватного детектива Марлоу, щоб знайти і віднадити здирників. Тому ніяк не вдається виконати завдання - всіх підозрюваних по черзі вбивають. Старша дочка генерала Вівіан - пропонує свою допомогу Марлоу, але на чиєму вона боці? Екранізація класичного детективу Реймонда Чандлера за сценарієм Вільяма Фолкнера та Лі Брекет (котра потім написала сценарій "Зоряних війн"). http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/9726-velikiy-son.html

24. Ім'я Троянди (The Name of the Rose) 1986

Екранізація роману майстра італійської літератури Умберто Еко. Режисер Жан-Жак Анно

Письменнику постановка не сподобалася, але це не применшує здобутків картини в наших очах. Зрозуміти Еко можна: книга дуже об’ємна (як і все, що написав Еко), скорочення неминучі, та й рівень майстерності італійського генія надто високий. Якщо підходити до оцінки екранізації з позиції перфекціонізму, то зачепитися, звісно, буде за що. Але якщо просто дивитися цей фільм, стежачи за розвитком розслідування загадкових вбивств у середньовічному монастирі і насолоджуючись акторською грою Шона Коннері (ченця-детектива) та ще зовсім юного Крістіана Слейтера (його помічника), то не захопитися неможливо. Тривожна атмосфера, інтрига, що закручується, особливі обставини ведення справи (релігія і підвалини монастиря не дозволяють оцінювати всі речі з тією ж простотою як у сучасному світському світі) – все це створює унікальне полотно, аналоги якого навряд чи можна пригадати відразу. Рекомендується для перегляду всім фанатам як детективів, так і великого італійського письменника.

Читайте також: Рецензія на серіал “Им’я троянди” за тим самим романом Умберто Еко

http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/8661-imja-trojandy.html

25. Мовчання ягнят (1991)

Кларіс Старлінг, молода випускниця школи ФБР, запрошується спеціальним агентом Джоном Крофордом з ФБР для участі в розкритті загадкової справи про маніяка-вбивцю, який здирає з жінок-жертв шматки шкіри. Сподіваючись, що маніяк-канібал Ганнібал Лектер, колишній психіатр, який знаходиться в особливих умовах, дасть ключ до розгадки психології поведінки ще не спійманого злочинця, Кларіс намагається увійти в довіру до Лектера, не підозрюючи, що у хитрого і небезпечного злочинця дозрів свій план ... http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/755-movchannja-jagnjat.html

26. Кардинал (Cardinal) 2017

фото Seriable

Єдиний у добірці не-англійський – бо канадський – серіал. Але також "міні": всього лишень шість 40-хвилинних серій. А втім, добра преса і статус одного з найважливіших канадських телевізійних продуктів останніх років у нього вже є. В команді – режисер Деніел Гру, який робив "Короля Дейва", і актор Білл Кембелл, якого пам’ятаємо за американським "Убивством". Кембелл грає поліцейського детектива Джона Кардинала, що разом зі своєю напарницею, франкомовною Лізою Делорме, шукають вбивцю дівчини-підлітка, чиє тіло знайшли в закинутій шахті. Кардинал вглядається у своє темне, наче озера Онтаріо, минуле, Делорме приглядається до нього, підозрюючи бозна в чому. А тим часом стає зрозуміло, що орудує на канадській півночі серійний убивця.

Чудові зимово-льодяні пейзажі, критично мала кількість нормальних людей навіть у поліції, правильний темпоритм, де і внутрішні медитації, і кримінальний екшн, - "Кардинал" не так нагадує "Фарго", як натякає на скандинавський "Міст" і Fortitude. Щоправда, глядачу дещо передчасно вкажуть на фігуру вбивці, зосередившись на натовпах внутрішніх демонів, яких ніяк не менше, ніж жителів змерзлого містечка. Та на модну сьогодні буцімто-жанрову драму серіал це не перетворює. "Кардинал" - таки детектив, просто під гіркуватим канадським сиропом. http://seasonvar.ru/serial-15333-Kardinal-001-sezon.html

27. Блакитний оксамит (1986)

Він повернувся у рідне місто після недовгої відсутності. Незабаром він виявив дивну річ: відірване людське вухо неподалік від будинку. Незадоволеною роботою місцевої поліції, разом з дочкою детектива він береться за власне розслідування .. http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/3492-synij-oksamyt.html

28. Пікнік біля висячої скелі (1975)

Містичний детектив. Стрічка знята за однойменною книгою Джоан Ліндсі.

14 лютого 1900 року учениці закритого пансіону для дівчаток, що знаходиться десь під Мельбурном, відправляються на пікнік до Висячої скелі, і частина з них безслідно зникає ... http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/6074-piknik-bilja-vysjachoi-skeli.html

29. Ілюзія обману (2013)

Для затримання банди всесвітньо відомих фокусників, які під час своїх виступів проводять свої "брудні справи" ФБР кидає своїх кращих співробітників ... http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/552-iljuzija-obmanu.html

30. Декілька хороших хлопців (1992)

Двоє морських піхотинців постали перед судом. Їх звинувачують в жорстокій розправі над своїм товаришем по службі. Обвинуваченим надано адвоката - молодого офіцера, який пишається тим, що всі в його роду служили у суді і обожнюють бейсбол. Але справа не проста, як могло здатися адвокату при першому розгляді. Відстояти імена підзахисних, боротися за справедливість - не найпростіше завдання для новачка. На кону життя, кар'єра і ім'я ... http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/3362-dekilka-horoshyh-hlopciv.html

31. Сонна Лощина (1999)

1799. У місці під назвою Сонна Лощина відбуваються кілька вбивств, і Ікабот Крейн направлений туди для розслідування. Місцеві жителі стверджують, що вбивцею є вершник без голови. Виявляється, що всі жертви були обезголовлені. Крейн на власному досвіді переконується, що це чиста правда. З'ясовується, що вбивця й справді не людина, її не можна вбити з пістолета, і в будь-яких сутичках він виявляється сильнішим... http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/2621-sonna-loshhyna.html

32. Мальтійський сокіл (The Maltese Falcon)  1941

За романом Бріджит О'Шоннессі

Гамфрі Боґарт в одному з класичних детективів, та й взагалі найбільш відомих фільмів за всю історію кінематографу. Дебютна робота Джона Г’юстона, перший фільм напрямку нуар (на думку багатьох критиків), екранізація одного з детективів Дешилла Гемметта. Пошук цінної статуетки мальтійського сокола пов’язаний з іншою справою, де під час стеження загинув детектив. Гамфрі Боґарт після виконання головної ролі став зіркою першої величини, а прийоми “чорного стилю” почали використовувати дуже багато режисерів і операторів згодом. Три номінації на Оскар, включаючи найкращий фільм та сценарій. http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/1290-maltijskij-sokil.html

33. Сім (1995)

Літній детектив Вільям Сомерсет через 7 днів йде на пенсію, чекає, рахує дні, коли нарешті його залишать у спокої, він поїде далеко з міста і тоді-то й настане тиша і відпочинок в його житті. Але ці дні його ой, як сильно змінюють ...

Похмурий жорстокий детектив від Девіда Фінчера. Напарником досвідченого детективу поліції (Морган Фрімен) стає молодий поліцейський (Бред Пітт). Разом вони намагаються знайти маніяка, який не просто вбиває своїх жертв, але ще й робить це відповідно до списку семи смертних гріхів. Якщо намагатися знайти його, базуючись виключно на уліках кожного нового вбивства, шанси впіймати його мінімальні: вбивця немов грається з детективами, залишаючи підказки, але не припускаючись помилок, які б вказали, де саме його шукати. Тому поліцейські намагаються зробити обхідний маневр, щоб випередити загадкового маніяка. Але чи вдасться його переграти? Що буде наступним ходом злочинця, коли детективи вийдуть на його слід? ... http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/748-sim.html

34. Дівчина з тату дракона The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Саме шведську екранізацію роману Стіга Ларссона ми наводимо в нашому списку. Не тому, що версія Девіда Фінчера погана (як взагалі можна припускати, що Фінчер може зняти погане кіно). Просто в постановці Нільса Оплева з Нумі Рапас і Мікаелем Ніквістом більше саме тієї скандинавської похмурості, особливої північної атмосфери, яка так поєднується з аурою детектива про загадкові вбивства.

У дуже багатої людини давним-давно пропала племінниця. Вбивство так і не змогли розслідувати належним чином, до того ж вбивця щорічно ще й примудряється надсилати квіти, ранячи і без того ниюче від болю серце старого. Мільйонер наймає журналіста, відомого скандальними розслідуваннями, що програв суд по одній із справ, з такими розслідуваннями пов’язаній, а йому на допомогу приходить дуже своєрідна дівчина-хакер. Разом несподіваний дует намагається розібратися у справі, якій вже кілька десятків років.

Читайте також: Найкращі скандинавські детективні серіали

http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/2804-divchyna-z-tatu-drakona.html

35. Гранчестер (Grantchester) 2014 – 2017

фото cultbox.co.uk

В Британії підросло нове акторське покоління – і багатьох із них ми бачили в найсвіжішій екранізації "Війни і миру": Том Берк зі "Страйка" грав там Долохова, а от актор з "Гранчестера", Джеймс Нортон, був князем Болконським; хороші актори, породисті. В цьому ж серіалі останній грає вікарія Сідні Чемберса, який починає суміщати служіння з кримінальними розслідуваннями. Час дії – початок 50-х, коли більшість майбутніх великих протиріч епохи тільки-но зав’язується. Місце – околиці Кембриджу, пасторальні і світлі до щему. І це те, що єднає "Гранчестер" з "Молодим Морсом": атмосфера, схильність героїв до тихого алкоголізму і цупка літературна підкладка: там радше з Крісті і осучасненого Пуаро, тут – з Честертона і його отця Брауна.

Та важливішою видається різниця: вікарій часто розплутує достоту схематичні злочини – прості, але симптоматичні: пост-воєнне суспільство вже підтрушує (бажання нового ступеня свободи, травми через власну несхожість, протиставлення себе консервативній нормі), і це не може не призводити до порушення закону. Як демонстрація інтелектуальних головоломок "Гранчестер", звісно, рафінованому "Індевору" програє. Однак як порція щоденного вечірнього відпочинку (коли й не напружуєшся, хоча дивишся таки щось вартісне) – те, що англійський лікар прописав. http://seasonvar.ru/serial-10573-Granchester-0-sezon.html

36. Суто англійські вбивства (1997)

Суто англійський серіал за суто англійським романом Кароліни Грем. Від зміни місць доданків сума англійського детективу не змінюється, і час не владний над істинними цінностями. Манірні остров'яни, як і раніше здійснюють найвитонченіші злочини, за ними з ґрунтовним і шанобливим виглядом слідують елегантні нишпорки, а тлом для цих стриманих пристрастей залишаються зелені галявини й тінисті алеї, похмурі кабінети й холодні спальні. Майже вся дія відбувається в селах невеликого, зразково безтурботного графства Мідсамер. Іноді на цьому пасторальному тлі відбувається таке, чого і в столицях не бачили. А службу, яка небезпечна і важка, сільські поліціанти не вибирають. http://moviestape.net/katalog_serialiv/detektyvy/9032-suto-anglijski-vbyvstva.html

37. Коміса́р Рекс (1994)

Серіал виробництва Австрії, що складається з окремих епізодів (серій), які розповідають про окремий випадок злочину та його розкриття австрійськими поліцейськими, в т.ч. у співпраці з іноземними колегами, за допомогою поліцейського собаки Рекс (Комісар Рекс), що виступає одним з головних «акторів» серіалу. https://toloka.to/t24970

38. Детектив Варшавскі (1991)

Приватний детектив Варшавскі - типовий «міцний горішок» з Чикаго. Любить випити, побитися, володіє саркастичним почуттям гумору і не довіряє нікому, крім вірного пістолета. Одна відмінність від інших. Вікторія Варшавської - дама. Але не варто жартувати з цією смертоносною леді: вона в момент скрутить будь-якого не гірше колеги-чоловіка. Так що, коли Вікторія береться за справу про вбивство відомого хокеїста, той, хто вчинив його, гірко пошкодує про свою помилку. На стежку війни виходить сама В. І. Варшавскі. https://toloka.to/t55867

39. Поліцейський із Беверлі Хіллз (1984)

Аксель Фолі - чорношкірий поліцейський зі світлою головою та великою пелькою з робітничого міста Детройт. Він шукає вбивцю свого старого шкільного друга і пошуки доводять його до Беверлі Хіллз. Але методи роботи простого поліцейського не дуже влаштовують поліцію у білих рукавичках з міста янголів. Щоб уникнути розгрому великого міста, за ним поставили постійно слідкувати двох колег. https://toloka.to/t51731

40. Бойова бригада (2003)

Бойова бригада Саймона Шоу займається пошуком зниклих людей. Його хлопці однаково спритно орудують в джунглях і на фешенебельних курортах, і цього разу їм буде потрібна вся їх майстерність. Взявшись за розшук внучки мільйонера Кларка, Саймон виходить на слід холоднокровного вбивці-інтелектуала, невразливого мафіозі Маркоса. Схоже, цей фанат боїв без правил займається работоргівлею, але щоб втертися до нього в довіру, Саймону доведеться виставити проти його непереможного бійця одного зі своїх напарників. Операція з самого початку обіцяє бути важкою, але Саймон ще не знає, що в оточенні Маркоса у нього є таємний союзник... https://toloka.to/t83756

41. Смерть на Нілі (1978)

1936 рік. Багата спадкоємиця місс Лінн Ріджуей відбиває у кращої подруги Джекі її нареченого та відправляється з ним в весільну подорож по Нілу. Джекі, яку гризе ненависть та бажання помсти, слідує за ними. На облавку пароплава "Карнак" також знаходяться ще кілька пасажирів, яких зарозуміла Ліннет швидко перетворює в своїх недоброзичливців. В повітрі відчувається вбивство. Коли воно трапиться, до справи візьметься відомий бельгійський детектив Еркюль Пуаро, який мандрує тим же пароплавом, цілком випадково... https://toloka.to/t83833

42. Головний підозрюваний 1973 (Prime Suspect)

Епохальний серіал "Головний підозрюваний", що його показували протягом усіх 90-х і середини нульових та в якому сяяла оскароносна тепер Гелен Міррен. Як і у випадку з "Індевором" - це пріквел великої історії, що добряче колись перепахала британське телебачення. В режисерах – Девід Кеффрі, він робив міцну й титуловану "Любов/Ненависть". Звісно, юна Стефані Мартіні – не Міррен, та серіал все одно "працює": нам розказують історію агента Джейн Теннісон, йдучи до самого початку, якраз до 1973-го року.

Тоді 22-літня Джейн і приходить служити в міську поліцію Лондона, паралельно борючись далеко не лише зі злочинністю: сім’я її вибору не підтримає, а у відділку буйно квітне сексизм, мізогінія і зрозуміла, але від того не менш огидна дідівщина і просто дешева вульгарність. Що ж стосується власне злочинів: Джейн допомагає з розслідуванням убивства молодої дівчини, до того ж, із в’язниці виходить кримінальний авторитет Бентлі - і от вже планується пограбування банку. Словом, сумувати не буде ані героїня, що, попри все, хоче бути хорошим копом, ані глядач, який любить патентовано британські детективи. Хоча й неофітам буде цікаво: "Головний підозрюваний" так і вилискує старою-доброю класикою. https://my-hit.org/serial/4265/

43. Тринадцятеро за столом (1985)

На званому обіді всі гості були вражені молодою екстравагантною та дотепною леді. В той же час на іншому кінці міста було вбито людину похилого віку. Як з'ясувалося, вбитий був чоловіком цієї пані…https://toloka.to/t76036

44. Пуаро Агати Крісті (1989-2013)

Детективний серіал за мотивами романів відомої письменниці Агати Крісті. Еркюль Пуаро - приватний детектив з Бельгії, який має гострий розум і жадобу до розслідування вбивств. Він ас у своїй справі, і до нього за допомогою приходять сотні людей. Обдурити Пуаро нелегко, адже він все одно рано чи пізно дізнається правд http://moviestape.net/katalog_serialiv/detektyvy/7143-puaro-agati-krst.html

45. Коломбо (1971)

Лейтенант Коломбо - досить потаскана життям, неуважна й непунктуальна людина, яка має далеко не привабливу зовнішність, постійно курить, одягається в старий і пом'ятий плащ, має прадавній Пежо й зовсім байдужий до жінок (тому що давно одружений). Такий простий і ненав'язливий образ був створений саме для того, щоб глядач зміг відчути, що лейтенант Коломбо - найзвичайніша людина, як багато з нас. http://moviestape.net/katalog_serialiv/detektyvy/4586-kolombo.html

46. Комісар Мегре (1991)

За книгами Жоржа Сіменона. Кабінет комісара Мегре на набережній Орфевр став місцем, де розплутуються кримінальні історії. Мегре має свій власний метод розслідування, завдяки якому він і став найвідомішим детективом Парижа. Кожен злочин він розплутує у властивій тільки йому неквапливій манері. Його розслідування завжди завершуються розкриттям справжніх причин убивства, а правда виявляється там, де найменше на неї чекали. https://toloka.to/t70455

47. Код 100 (2015)

У Стокгольмі регулярно відбуваються дивні злочини: тіла вбитих дівчат, покладених на постіль із нарцисів, виявляються в різних місцях міста. Місцева поліція виписує з Нью-Йорка детектива Томмі Конлі в якості консультанта, і разом зі шведським поліцейським Мікаелем Еклундом він починає розслідування цієї заплутаної справи. https://toloka.to/t73425

48. Ніро Вульф (2012)

Прекрасна екранізація творів американського письменника Рекса Стаута. Головний герой серіалу «Ніро Вульф» — легендарний приватний детектив, який разом зі своїм помічником Арчі Ґудвіном (П'єтро Сермонті) розслідує складні й заплутані злочини. https://toloka.to/t76523

49. Числа (2005)

Щодня ми використовуємо числа, щоб прогнозувати погоду, визначати час, рахувати гроші... За допомогою математики ми можемо аналізувати злочини, виявляти закономірності, передбачати поведінку...

Використовуючи числа, ми можемо вирішити найбільші загадки. Цей серіал про агента ФБР, якому брат-математик допомагає розкрити серію злочинів в Лос-Анжелесі. https://toloka.to/t25738

50. Вбивство у зимовій Ялті (2006)

Прокуратура міста Ялти отримує чергову справу про вбивство в бізнес-колах. Цього разу жертвою став бухгалтер однієї з великих фірм. Слідчі висувають безліч версій. Однак коло підозрюваних неосяжно широке, а розгадка виявиться вельми нетривіальною і хвилюючою. https://toloka.to/t83555

51. Право на вбивство (2008)

Поліцейський детектив з Робертом де Ніро та Аль Пачино у головних ролях. Невловимий вбивця-месник за допомогою пістолета вершить своє правосуддя над злочинцями, що зуміли вислизнути з лап закону. Напарники Девід Фіск і Томас Кований отримують цю заплутану справу. Проте несподіваний хід кіллера плутає всі карти, і друзі виявляються під підозрою у колег. https://toloka.to/t73515

52. Вбивство на річці Грін (2004)

Розслідуючи ряд жорстоких вбивств дівчат легкої поведінки на річці Ґрін-Рівер, детективи Дейв Райхерт і Роберт Кеппел заходять у глухий кут. Єдиний висновок, до якого вони приходять - це те, що серійний вбивця-маніяк справжній професіонал і не залишає жодного сліду. Аж раптом допомога приходить звідки не чекали... https://toloka.to/t54544

53. Золота лихоманка (2003)

Сюжет картини розгортається у двох часових площинах – за наших часів і за тридцятих років минулого століття. Якось під час прогулянки парком молодий журналіст Микола Воротницький натрапив на труп відомого бізнесмена і політика. Поряд з тілом лежав орден Лєніна, а саме вбивство було скоєно золотою кулею. Незалежне розслідування приводить журналіста до справжнього вбивці – однак імені його він вирішує не оприлюднювати. < a href="https://toloka.to/t37960"> https://toloka.to/t37960

54. Дочка генерала (1999)

На військовій базі США був знайдений труп молодої труп дівчини - капітана Елізабет Кемпбелл, яка є дочкою начальника бази - генерала Кембелла. Для розслідування цього жорстокого вбивства із згвалтуванням, викликають досвідченого слідчого з кримінальної поліції Пола Бреннера, якому буде допомагати детектив Сара Санхілл. http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/8441-dochka-generala.html

55. Різоллі та Айлз (2010)

Сюжет телесеріалу оповідає про бостонського детектива Джейн Різзолі, яка працює у відділі розкриття вбивств. Допомагає їй в цьому колега - патологоанатом Мора Айлз. В місті з'являється маніяк, який ґвалтує і вбиває своїх жертв, безжально спотворюючи їх тіла. Різзолі в юності сама ледве уникла тієї ж долі, тому разом с Морою вони приступають до розслідування цієї справи ... http://moviestape.net/katalog_serialiv/detektyvy/9015-rizzoli-ta-ajlz.html

56. Міст (2011)

Посередині мосту, якраз на кордоні між двома королівствами Швеції та Данії, лежить тіло жінки, вірніше двох жінок - верхня половина від мера шведського міста Мальме, а нижня пересічної датської повії, зниклої рік тому. Оскільки труп знайдений на кордоні і складається, так би мовити, з підданих двох сусідніх країн - розслідуванням займається зведена бригада шведсько-данської поліції ... http://moviestape.net/katalog_serialiv/detektyvy/5102-mist.html

57. Війна Фойла (2002)

У час коли по всьому світу лютує Друга світова війна детектив Крістофер Фойл змушений вести свою маленьку війну проти вбивць, злодіїв, підпільних торговців і зрадників http://moviestape.net/katalog_serialiv/detektyvy/3632-vijna-fojla.html

58. На відстані удару (1993)

Співробітник річкової поліції Том Харді, який почав своє власне розслідування у справі про серійного вбивцю, який, як він вважає, є співробітником поліції. Разом з напарницею він йде по сліду злочинця, який і сам не проти зустрічі зі своїми переслідувачами ... http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/5864-na-vdstan-udaru.html

59. Убивство смертю (1976)

П'ять кращих детективів світу запрошені мільйонером Лайонелом Твейном на вечерю в його маєток. За вечерею Лайонел Твейн називає себе найкращим детективом всіх часів і народів і, щоб довести це, пропонує розкрити вбивство, яке відбудеться опівночі в цьому будинку. Переможець отримає один мільйон доларів ... http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/5772-ubyvstvo-smertju.html

60. Розгадка (1985)

Детективна історія, в якій шестеро гостей заміського маєтку на чолі з дворецьким розслідують вбивство його господаря. http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/5773-rozgadka.html

61. Померти знову (1991)

Приватний детектив, який взявся допомогти дівчині, що страждає на важку форму амнезії, вирішує звернутися до гіпнотизера. Сеанс гіпнозу приносить шокуючі новини - дівчина і детектив якимось чином пов'язані з вбивством, скоєним композитором Романом Штрауссом у 1949 році ... http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/4572-pomerty-znovu.html

62. Ворон (2012)

Картина про останні дні життя відомого американського письменника Едгара Аллена По, що йде по сліду серійного вбивці, який втілює в реальність описані в творах письменника злочини ... http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/3165-voron.html

63. Криміналіст (2006)

Головний інспектор Бруно Шуман змушений займатися вивченням нерозкритих раніше злочинів. Його метод - ужитися в психологію вбивці та його жертви. Тільки через розуміння причини злочину можна знайти того, хто це вчинив. Поруч із ним завжди його команда й насамперед закохана в нього доктор Лара Соловйова https://toloka.to/t83320

64 Немає виходу (1987)

Високопоставлений урядовець з Пентагону в пориві ревнощів вбиває свою коханку. Щоб приховати свою причетність до подій і уникнути скандалу, він придумує хитрий хід. Всі підозри падають на молодого лейтенанта Феррелла, друга дівчини, який працює в міністерстві оборони. Зняти з себе звинувачення лейтенант може тільки докопавшись до істини ... http://moviestape.net/katalog_filmiv/detektyv/9799-nemaje-vyhodu.html

65. Збреши мені (2009)

Доктор Лайтман - провідний експерт у світі з виявлення брехні. Лайтман очолює команду експертів, яка допомагає федеральним правоохоронним органам, державним установам і місцевій поліції знайти сховану за брехнею правду у найбільш складних випадках. https://toloka.to/t11945

66. Зворотна тяга (1991)

"Зворотна тяга" - це термін професійних пожежників. В результаті "зворотної тяги" гине батько Браяна і Стівена. На відміну від Стівена Браян відмовляється від кар'єри пожежника, але доля розпоряджається так, що брати опиняються в одному загоні. Відносини між ними натягнуті. Незабаром молодший залишає команду, щоб разом зі слідчим спіймати маніяка-палія.... https://toloka.to/t27985

67. Інспектор Деррік (1983)

Інспектор мюнхенської поліції Штефан Деррік привертає до себе увагу не тим, що здатний на незвичайні подвиги або ексцентричні виверти, його талант - у розумінні людської психології. Відомий своєю принциповою відмовою від класичних методів розслідування, інспектор почувається впевнено в будь-якій ситуації – чи то злодійський світ, чи то вищі ешелони влади. https://toloka.to/t52931

68. Твін Пікс, Продовження

Маленьке містечко Твін Пікс здригається від страшного злочину. Була вбита одна з місцевих мешканок - Лора Палмер. Підозра падає практично на кожного, бо багато жителів містечка мали те чи інше відношення до Лори Палмер. Розібратися в цьому повинен спеціальний агент ФБР Дейл Купер, який приїжджає для розслідування. У цьому, він об'єднується з шерифом, а також його місцевою адміністрацією. Разом вони повинні пролити світло на те, що трапилося з Лорою Палмер і знайти вбивцю молодої дівчини ... http://moviestape.net/katalog_serialiv/detektyvy/7869-tvin-piks.html

69. Револьвер (Revolver) 2005

Захоплююча кримінально-детективна драма з елементами трилера від культового режисера Гая Річі. 

Сюжет розгортається навколо везучого картяра Джейка Гріна, який живе заробляючи на азартних іграх. Він настільки успішний, що має навіть особистого фінансиста – старшого брата на ім’я Біллі. Одного дня до Гріна звертаються представники кримінального авторитета на ім’я Дороті Мач, який запрошує Джейка на приватну гру в покер. Дороті теж майже не програє, хоча природа його перемог полягає в тому, що його бояться інші гравці. Втім, Джейк не знає страху. Він бере участь в грі та безсоромно виграє усю партію. Це не віщує для Гріна нічого доброго, адже Мач прагне крові везучого картяра…

https://eneyida.tv/2838-revolver.html

 

70 Розмова (The Conversation) 1974

Герой Джин Гекмена – фахівець із прослуховування. Він отримує завдання записати розмову двох коханців на людній площі. Як завжди віртуозно впоравшись зі своєю роботою, він хоче передати результат замовнику, але натомість із ним розмовляє його заступник. Відмовившись віддати плівку, фахівець заново прослуховує її та виявляє те, що загрожує життю коханців. Після цього професіонал з прослуховування поринає у пекло параної та реального переслідування… Розкішний детективний трилер від режисера Френсіса Форда Копполи.

 

71 Примара (The Ghost Writer) 2009

Роман Поланскі. Ghost Writer – письменник-примара – це письменник, який пише мемуари для інших. Його новою роботою стає книга, яку потрібно написати прем’єр-міністру. Попередній автор потонув. У міру просування письменник починає ставити собі дедалі більше запитань. Він бачить, що відповіді, які дає йому прем’єр, не збігаються з реальними фактами. Провівши власне розслідування, він настільки близько наближається до правди про політика, що починає побоюватися, що стане наступним зниклим автором мемуарів… У головних ролях Юен Макгрегор та Пірс Броснан.

 

72 Сирота Бруклін (Motherless Brooklyn) 2019

Едвард Нортон не лише зіграв головну роль, а й виступив режисером, сценаристом та продюсером. Детектива (Брюс Вілліс) вбивають за інформацію, яку він збирає під час розслідування. Тепер за справу береться його протеже, який страждає на синдром Туретта. Йому доведеться нелегко, адже за цим вбивством стоять люди, які керують долями Нью-Йорка.

 

73. Вітряна ріка (Wind River) 2016

Мертву дівчину, без взуття та в легкому одязі, знайдено на безкрайніх засніжених просторах штату Вайомінг на території індіанської резервації. Молода агентка ФБР прибуває, щоб розслідувати справу, але місцеві звичаї надто специфічні: населення нечисленне, відстані великі, довіра до людей ззовні мінімальна. Тому вона просить допомоги у розслідуванні у місцевого єгеря.

Дует Елізабет Олсен та Джеремі Реннера стикається з максимальною людською жорстокістю. В умовах холодної півночі ще більше ранить холод, що походить від навколишніх людей.

 

74. Убивство у «Східному експресі» (Murder on the Orient Express) 1974

Якщо літературною основою фільму є Агата Крісті, то в силі сценарію можна не сумніватися. Якщо акторський склад включає Шона Коннері, Жаклін Біссет, Інгрід Бергман, Ванессу Редгрейв, Мартіна Болсама, Майкла Йорка, то сумніватися у гідній грі акторів також немає причин. Ну а якщо це все зводить в єдине ціле такий режисер як Сідні Люмет – це запорука успіху. Класичний британський детектив про бельгійського детектива Еркюля Пуаро, який намагається розібратися в загадковому вбивстві в поїзді. Дванадцять ударів ножем пасажира, якого ненавиділи всі, адже у всіх були на це вагомі причини. Хто з ненависників вбивця? Однозначно рекомендується до перегляду як фанатам Агати Крісті, так і всім, хто просто любить хороший ґрунтовний детектив.

 

75. Ножі наголо (Knives Out) 2019

Інколи здається, що найкращі детективи залишилися далеко в минулому, і залишилося розраховувати лише на нові екранізації старих перевірених романів цього жанру. Але тут виходить “Ножі наголо” і все перевертається з ніг на голову: міцний захоплюючий сценарій, непередбачувана розв’язка та ще й зірковий акторський склад на додачу. Чекаємо на продовження розслідувань від детектива Бенуа Блана у виконанні Денієла Крейґа в нових фільмах від режисера та сценариста Раяна Джонсона.

дивитися

 

76. Ножі наголо: Скляна цибуля Glass Onion: A Knives Out Mystery 2022

Продовження. Всесвітньо відомий детектив Бенуа Бланк вирушає до Греції, щоб розкрити таємницю, пов’язану з мільярдером і його колоритними друзями.

дивитися

 

77. Китайський квартал (Chinatown) 1974

Одна з найпам’ятніших ролей Джека Ніколсона та один із найкращих фільмів Романа Поланскі. Приватному детективу пропонують зайнятися розслідуванням потенційного роману чоловіка багатої жінки. Дуже скоро він виявляється втягнутим у такий вир небезпечних інтриг, що вже зовсім не радий роботі, що підвернулася. Тим більше, фатальну багату жінку грає Фей Данавей.

У фільму було продовження (“Два Джейка”), але воно такого успіху не мало.

дивитися

78. М’ясник (Le boucher) 1970

Трилер Клода Шаброля. У маленькому містечку зближуються скромна шкільна вчителька і м’ясник, що повернувся з війни. Відбувається серія вбивств молодих жінок, у місто прибуває слідчий, а жінка підозрює свого залицяльника – і тепер вона побоюється за своє життя.

 

79. На наступний ранок (The Morning After) 1986

Джефф Бріджес і Джейн Фонд у детективі від Сідні Люмета. Акторка прокинулася у стані важкого похмілля. Події ночі вона не пам’ятає, але поряд виявляє труп чоловіка з ножем у грудях. Вона впевнена, що не скоювала злочин, але вирішує втекти, щоб уникнути підозри поліції. У цьому їй береться допомогти відставний поліцейський.

 

80. Тіло (El cuerpo) 2012

Непередбачуваний іспанський детектив. Вбито зрілу багату жінку, і її бідний і молодший чоловік під підозрою. Крім того, труп убитої зникає з моргу. А пізніше навколо починає діятись і зовсім якась містика, тому детектив, який веде розслідування, практично приречений на невдачу.

 

81. Вся президентська рать (All the President’s Men) 1976

Політичний детектив про Вотергейтський скандал. Журналістське розслідування, яке поклало край президентському правлінню Річарда Ніксона. У головних ролях дует Роберта Редфорда та Дастіна Гоффмана. Через багато років було знято фільм про інший бік цього ж розслідування, який проливає світло на таємничу фігуру з ФБР, яка надає критично важливі відомості для журналістів – “Вотергейт. Крах Білого дому” (в головній ролі Ліам Нісон).

дивитися

82. Перелом (Fracture) 2007

Ентоні Гопкінс проти Раяна Гослінга. Спершу здається, що шансів немає. Досвідчений злочинець так спритно обставив справу, що хоч і немає жодного сумніву в його винності, в суді виграти не вдасться. Що зможе протиставити молодий суперник у виконанні Гослінга? Напружений та сценарно дуже продуманий та сильний детектив.

дивитися

83. Спогади про вбивство (Salinui chueok) 2003

Похмурий детектив за реальною історією від режисера “Паразитів” Пон Чжун Хо. У корейській глибинці відбуваються вбивства молодих жінок. Місцеві детективи надто безладні та непрофесійні, щоб вийти на слід убивці, тому з Сеула прибуває досвідченіший фахівець. Спочатку поліцейські не можуть порозумітися, але потім ними опановує одержимість цією справою, і вони готові піти на що завгодно, щоб розгадати особистість того, хто стоїть за цими страшними злочинами…

дивитися

84. Довге прощання (The Long Goodbye) 1973

Екранізація ще одного класичного детектива, щоправда куди більш активного в плані екшну від головного героя-слідчого. Книгу “Довге прощання” Реймонда Чандлера поставив один із стовпів голлівудської режисури – Роберт Альтман. Культовий персонаж Філіп Марлоу прокидається і прямує за котячим кормом. Він зустрічає свого старого друга, котрий просить підвезти його до мексиканського кордону. Після того як Марлоу повертається, його заарештовують за причетність до вбивства дружини цього друга. А потім цей друг закінчує життя самогубством у Мексиці, після чого Марлоу випускають. Але тепер все тільки починається: Марлоу – досвідчений детектив, і в самогубство друга він не вірить.

 

85. Утікач (The Fugitive) 1993

Фільм вийшов не те щоб дуже давно, але вже років тридцять вважається класикою. Сюжет також не те, щоб надто заплутаний, але тримає, не відпускаючи. Може, справа в дуеті Гаррісона Форда (підозрюваний) і Томмі Лі Джонса (детектив, який очолює погоню), а може в тому, що це такий вид детектива, який міцно сплітається  з напруженою дією на екрані. Хірурга звинувачують у вбивстві дружини, йому загрожує страта. Але він точно знає, що невинний: він навіть бачив справжнього вбивцю. Ось тільки хірургові ніхто не вірить. Щоб довести свою невинність, йому доводиться втекти і розшукувати справжніх злочинців. Однак те, що він втік, зовсім не додає довіри до нього поліцейським. Вони йдуть у погоню так само відчайдушно, як Форд намагається втекти від служителів закону.

дивится 

 

86. Полонянки (Prisoners) 2013

Дені Вільнев просто не вміє знімати кіно, яке не захоплює. У двох сімей зникають діти, які гуляли разом. Відчайдушні пошуки гарячими слідами не дають жодного результату. За справу береться місцевий детектив, який до того розкривав усі справи, за які брався. Але в збожеволілих від горя батьків немає ні віри в нього, ні часу на очікування. Вони вирішують докопатися до істини самостійно, не гидуючи жодними засобами.

Фільм для любителів розслідувань злочинів маніяків/психопатів та для тих, хто любить психологічну складову у хорошому детективі. Г’ю Джекман і Джейк Джилленгол неймовірні.

дивится 

87. Таємниці Лос-Анджелеса (L.A. Confidential) 1997

У цьому фільмі чудово все: акторський склад, постановка, дух епохи (Лос-Анджелес 50-х) та закручений детективний сюжет. Поліцейський детектив завжди передбачає значну роботу мозку глядача щодо спроби визначити, у чому тут справа. У “Таємницях Лос-Анджелеса” стільки деталей, стільки роботи з промальовування характерів і стільки супутнього гламуру Голлівуду 50-х, що про детективну складову періодично забуваєш. Але вона все одно наздожене.

Масове вбивство у кафе, в якому гине поліцейський. Поліцейський, щоправда, напередодні був звільнений, оскільки мав вибуховий характер і не боявся неприємностей. Озлоблені колеги знаходять винних і вбивають їх під час затримання. Як часто буває, не всі вірять, що закрита справа чиста. Троє детективів починають копати глибше, і тут розкривається гнилий світ гламуру: елітні повії, загадкові пластичні хірурги, корупція та інші переваги великого порочного міста. Якщо врахувати, що детективи мають ще й зуб один на одного, то до розгадки прийти буде зовсім непросто.

Рассел Кроу, Кевін Спейсі, Гай Пірс, Кім Бейсінгер, Денні Де Віто, Джеймс Кромвелл в одному з найкращих детективів 90-х.

Фільм для любителів розслідувань злочинів маніяків/психопатів та для тих, хто любить психологічну складову у хорошому детективі. Г’ю Джекман і Джейк Джилленгол неймовірні.

дивится 

88. Зодіак (Zodiac) 2007

Якщо фільм зняв Девід Фінчер, його потрібно дивитися. А якщо він поставив детектив за реальними подіями про пошук маніяка-вбивці, то це обіцяє напружений перегляд із повним зануренням в історію. До речі, Зодіак – це прізвисько вбивці. Шукають його і поліцейські, і журналісти. У ролі одного з копів майбутній Халк (Марк Руффало), а в ролі одного з журналістів – Роберт Дауні-молодший (і, до речі, це одна з найкращих його ролей). Ще одного журналіста, одержимого пошуком розгадки, грає Джейк Джилленгол.

Оскільки стрічка за реальними подіями, то тут менше драйву та екшну, проте більше опрацювання характерів і деталей. Дуже вдумливе кіно для справжніх кіноманів.

дивится 

89. Прокол (Blow Out) 1981

У 1981 році Браян Де Пальма зняв фільм, про який цілком можна було б сказати “зараз такого кіно не знімають”. Ми не фанати цього вислову (як і сентенції “раніше було краще”), та все ж, зараз таке кіно дійсно зустрінеш нечасто. Звукооператор намагається розплутати справу про аварію за випадковими свідченнями – запис звуку, фотографії інциденту, уривчасті розповіді свідків. Аварія не проста: до неї потрапив кандидат у президенти США. Тому чим ближче герой Траволти до розгадки, тим більше впливових сил проти нього.

Нетривіальний детектив, дуже вдумливе кіно, шикарне опрацювання деталей, дуже точна робота сценариста. Крім Траволти також зайняті Ненсі Аллен та Джон Літгоу. Однозначно рекомендується до перегляду.

дивится 

90. Серце Ангела (Angel Heart) 1987

Екранізація роману Вільяма Гйортсберга від Алана Паркера (до речі, той випадок, коли фільм сильніший за книгу). Найкраща роль Міккі Рурка. Неймовірний Роберт Де Ніро.

Детектив (Рурк) береться за справу від досить своєрідного клієнта Луїса Сайфера (Де Ніро). Спочатку здається, що випадок стандартний і впоратися з ним – не проблема: треба розшукати співака, з яким клієнт мав контракт. Після війни він потрапив до психіатричної клініки, а потім зник. Проте справа ускладнюється тим, що кожен новий його свідок гине одразу після розмови з детективом. І чим далі він рухається у розкритті замовлення, тим більше навколо трупів, драми та містики.

дивится 

91 Основний інстинкт (Basic Instinct) 1992

Пол Верговен зняв неймовірний еротичний трилер. І незважаючи на велику кількість сексу, не варто забувати, що в центрі історії стоїть детектив. Майкл Дуглас розслідує вбивство, що скоєне під час сексу. Жертві прив’язали руки до спинки ліжка шовковим шарфом, а потім до смерті забили ножем для колки льоду. За дивним збігом саме такий спосіб вбивства описала письменниця Кетрін Трамелл в одній зі своїх книг. Саме тому підозра у вбивстві її знайомого (і коханця) падає на неї. Можливо, справа закрилася б дуже швидко, але письменниця дуже розумна та спритна. А до того ще й гарна собою. Точніше, вона стовідсоткова секс-бомба, бо грає її Шерон Стоун. А тому в процесі розслідування доведеться побачити ще чимало смертей, загадок та сексу. Культове кіно, що залишило незабутній слід в індустрії та пам’яті глядачів.

Щоправда, його продовження 2 – лише бліда тінь.

дивится 

92. Найкраща пропозиція (La migliore offerta) 2013

Геніальний італійський режисер Джузеппе Торнаторе (“Легенда про піаніста”, “Малена”, “Новий кінотеатр “Парадізо””) зняв черговий свій шедевр, створивши детектив про керуючого аукціонним будинком, якого чудово зіграв Джеффрі Раш. Герой Раша проводить хитромудрі афери, щоб і продати дорожче, і поповнити свою власну колекцію раритетних картин. Живе він самітником, майже ні з ким не спілкуючись і дотримуючись своїх індивідуальних, вкрай специфічних звичок. Однак одного разу світ спокою порушується загадковою клієнткою. Поступово колекціонер переймається інтересом до її персони і все глибше втягується в ланцюг подій, що змінюють його життя назавжди.

дивится 

93 Гра (The Game) 1997

Знову Фінчер. Майкл Дуглас живе розміреним успішним життям. І саме тому його брат (Шон Пенн) пропонує йому зіграти у гру. Організацією гри займатиметься дивна компанія, співробітники якої не викликають довіри. Дуже скоро герой Дугласа розуміє, що даремно погодився, тому що події набувають абсолютно критичного обороту. Він виявляється втягнутий у злочини та поліцейські переслідування. У спробі розібратися, що відбувається, він звертається за допомогою до дуже різних людей…

дивится 

94. Код да Вінчі (The Da Vinci Code) 2006

Так, ми в курсі, що Ден Браун – це “Умберто Еко для бідних”, що це белетристика, мейнстрім та “Коельо в детективі”. І все ж, “Код Да Вінчі” залишив помітний слід як у світі любителів книг, так і в кіношному світі. Можливо, ви не станете приводити Брауна і фільм Рона Говарда як зразок детективного оповідання, але навряд чи ви зможете сказати, що картина не цікава. А тому, за всієї суперечності предмета, присутність у нашому списку вона явно заслужила.

Професора Роберта Ленгдона (Том Генкс) звинувачують у вбивстві, якого той не скоював. Як це часто буває з невинними людьми у кіно, професор ховається від поліції та намагається провести своє власне розслідування. У чому йому допомагає чарівна та дуже розумна героїня Одрі Тоту. У результаті професору відкривається таємнича змова середньовічних кланів, здатна вразити самі підвалини церкви.

У картині також зайняті Жан Рено та Пол Беттані.

дивится 

 

95. Людина, що знала надто багато (The Man Who Knew Too Much) 1955

Сімейна пара проводить відпустку в Марокко. Вона знайомиться з французом, який потім гине у них на очах. Перед смертю він встигає розповісти герою Джеймса Стюарта про шпигунську змову. І тепер, як і з усіма людьми, які дуже багато знають, з ним можуть статися найнеприємніші речі…

дивится 

Ремейк свого власного фільму – за 21 рік до цього, у 1934 році, Хічкок вже зняв “Людину, що знала надто багато”. У цій версії неперевершено грав знаменитий Пітер Лорре.

96 Свідок обвинувачення (Witness for the Prosecution) 1957

Біллі Вайлдер – один із найлегендарніших режисерів Голлівуду (“У джазі тільки дівчата”, “Сверблячка сьомого року”, “Квартира”,  “Подвійна страховка” та багато іншого). Марлен Дітріх – одна з найлегендарніших голлівудських актрис. А Агата Крісті, за п’єсою якої поставлений “Свідок звинувачення” – ікона детектива. У такій комбінації успіх був неминучим, і історія про адвоката, якому забороняють працювати лікарі (через важку хворобу), але який все одно береться захищати обвинуваченого у вбивстві, зібрала шість номінацій на Оскар і увійшла до історії кіно.

Обвинувачений був у дружніх стосунках із багатою літньою дамою, яка заповіла спадщину саме йому. Мотиви її вбивства очевидні, тому підозрюваного визначили відразу. Справа ускладнюється ще й тим, що єдиним свідком на боці обвинуваченого може виступити лише його дружина, а тому надії на виправдувальний вирок невисокі.

дивится 

97. 39 сходинок (The 39 Steps) 1935

Фільм від Альфреда Гічкока, випущений у 1935 році за книгою 1915 року. Незважаючи на давність і літературної основи, і самого фільму, все ще один із найкращих детективів в історії кіно (втім, чому дивуватися – це ж маестро Гічкок).

Канадець приїжджає до Англії, знайомиться із дівчиною, а потім її вбивають у нього в номері. Початок для головного героя не дуже обнадійливий. Але ще гірше для нього те, що дівчина була секретним агентом, а тому тепер на нього полюють крім поліції ще й німецькі шпигуни.

дивится 

98. Поцілунок навиліт (Kiss Kiss Bang Bang) 2005

Оскільки будь-який перелік кращого буде достатньо гарним, якщо буде мати різноплановість, то ми вирішили включити і нестандартний детектив від Шейна Блека. Людина, причетна до створення “Останнього бойскауту” і “Смертельної зброї”, ясна річ, має бути наділена неабияким почуттям гумору. Тому фільми Блека стандартними схемами не рясніють. Трупи та чорний гумор – ось що рухає картину з Робертом Дауні-молодшим уперед. І це не дивно, адже літературна основа називається “Тіла там, де ти їх знайшов”.

Дауні грає дрібного злодія, напарника якого застрелили за невдалої спроби пограбування магазину дитячих іграшок. Сам герой Дауні врятувався, потрапивши на акторське прослуховування. Тепер він має грати роль у голлівудському проекті, а для того, щоб він вжився в образ детектива, до нього приставляють справжнього детектива. Разом вони займаються розслідуваннями, аби “актор” зрозумів, як працює поліція.

дивится 

99. Гра навиліт (Sleuth) 1972

І знову детектив не найкласичнішого штибу. Фільм – це діалог всього двох героїв, літнього письменника (детективних романів, до речі) та молодої людини, яка є коханцем його дружини. Лоуренс Олів’є грає цинічного гравця чужими долями, маніпулятора, здатного підлаштувати будь-яку ситуацію тільки для того, щоб принизити людину, поставити її на місце. Молодий (у ті роки) Майкл Кейн грає непростого персонажа, здатного відповісти тим самим. Між чоловіками зав’язується психологічна дуель, розв’язка якої абсолютно непередбачувана.

дивится

Обидва актори номінувалися за свої ролі на Оскар. Цікаво, що через 35 років (у 2007 року) було знято ремейк цього фільму, і літнього письменника грав уже Майкл Кейн. Опозицію йому склав Джуд Лоу.

100. Джон Ф. Кеннеді. Постріли в Далласі (JFK) 1991

Дуже потужна картина, одна з найкращих створінь від Олівера Стоуна (так, колись він був класним режисером, а не лізоблюдом російської верхівки). Кевін Костнер грає людину, яка пішла проти системи та громадської думки та спробувала розібратися в справжніх обставинах убивства Джона Кеннеді. На нього (і сім’ю) обрушився народний гнів, нерозуміння, навіть свої люди його зрадили, але він із маніакальною завзятістю створював альтернативну версію того, що сталося 22 листопада 1963 року.

Сценарій складено за двома книгами. Олівер Стоун від самого початку кар’єри є противником системи, а тому завжди займає бік, який опонує владі та правлячій системі в США. У випадку з “Постріли в Далласі” аргументи режисера дуже серйозні. Фільм досить довгий, а тому Стоун мав достатньо часу, щоб детально розібрати розслідування окружного прокурора Нового Орлеана. Обов’язково до перегляду всім любителям історії (особливо американської) та всім любителям розміреного, логічно збудованого детективу.

Кевін Костнер, Ґері Олдмен у ролі Лі Харві Освальда, Томмі Лі Джонс, Майкл Рукер, Сіссі Спейсек, Кевін Бейкон, Джек Леммон, Джон Кенді, Вінсент Д’Онофріо та Дональд Сазерленд в одній із найдетальніших детективних стрічок початку 90-х.

дивится 

101. Три дні Кондора (Three Days of the Condor) 1975

Звичайний аналітик контори, що працює на ЦРУ, виходить купити сендвічі. Повернувшись, він знаходить всіх колег убитими. Навіть співробітник, який не вийшов цього дня на роботу, гине. З чим це пов’язано і чому за ним самим розгорнуто полювання, належить з’ясувати персонажу Роберта Редфорда, прізвисько якого – Кондор.

Крім Редфорда у фільмі також зайняті дві ікони американського кіно – Фей Данавей та Макс фон Сюдов. Режисер – легендарний Сідні Поллак.

дивится 

 

102. Третя людина (The Third Man) 1949

Культовий чорно-білий фільм Керола Ріда за участю Орсона Веллса. Письменник дешевих вестернів приїжджає до післявоєнного Відня на запрошення свого друга. Але друг мертвий, і тепер письменник змушений розслідувати обставини його смерті.

дивится 

 

***

DN Дивитися кіно, а особливо детективи, не прочитавши книгу-джерело подібно до захоплення кольористикою художника за поганенькою сірою ксерокопією його картини.

Так було і буде, спочатку книга — потім кіно. Яскрава ілюстрація — це книга братів Вайнерів «Візит до Мінотавра» і серіал, хоч те й інше знамените.

Хто на Вашу думку по праву руку шістнадятого президента США Авраама Лінкольна?

Саме так, Алан Пінкертон, який починав кар’єру з особистих секретних послуг юристу залізниці Лінкольну, створивши першу Національну детективну агенцію щоб завадити грабункам грошей бандами Джессі Джеймса та подібних. Потім був тінню Лінкольна (голова особистої охорони) протягом подальшого життя, а його (Лінкольна) життя було ой яке небезпечне та карколомне:

  • 1831 прогорів в бізнесі, оголошений банкрутом;
  • 1832 поразка на виборах в законодавчу палату свого штату;
  • 1834 знову прогорів в бізнесі, повторно оголошений банкрутом:
  • 1835 -1836 особисті невдачі, надважкий нервовий зрив, довго лікувався;
  • 1838 поразка на чергових виборах;
  • 1843 поразка на виборах в Конгрес США;
  • 1846 поразка на виборах в Конгрес США;
  • 1848 поразка на виборах в Конгрес США;
  • 1855 поразка на виборах в Сенат;
  • 1856 поразка як кандидата на пост віце-президента США;
  • 1858 поразка на виборах в Сенат
  • 1860 обрано президентом США.
  • 1865 - оголошує ідею створення Секретної служби США (тепер ФБР). Увечері того ж дня, президента Лінкольна було вбито актором Джоном Бутом в Театрі Форда в Вашингтоні.

    От така ціна і дяка за славу.

    Всі 100+ вищеперелічених лінків варто переглянути, особливо людям професійним та зацікавленим, це точно дасть позитивний результат і допоможе суспільній стабільності.

    Можна спокійно продовжувати список до 250, з задоволенням перегляну кращий, особисто рекомендую серіал "Єсенін".

    Очікуйте новий перелік кримінальних драм, подібно до огляду наукової фантастики DrNemoLibrary: 100+ СВІТОГЛЯДНИХ ФІЛЬМІВ, НАУКОВА ФАНТАСТИКА. та DrNemoLibrary 100+ найкращих військових фільмів

    В КОШИКУ
    Товарів
    на суму 0 грн.
    Переглянути
    КОШИК
    0 товарів

    НАШІ ЗАЦІКАВЛЕННЯ:
    поза сферою Дайсона

    СУМА ЗНАНЬ ТА ТЕХНОЛОГІЙ
    Є безліч порад, чи варто дочитувати до кінця розпочату вами книгу. Наприклад, існує правило 37 сторінки - якщо ви її не помітили, значить книга вас зачепила. Є правило першого розділу - якщо в першому розділі автор не зміг сказати нічого цікавого для вас, значить ймовірність того, що далі в книзі буде щось вартісне, не дуже велика. А мені (Dmitry Chernyshev) більше подобається інший варіант - читати розширені аннотації з книги і за ними визначати, чи варто купувати цю книгу, щоб прочитати її цілком. Зараз у мене завантажено дві сотні аннотацій книг і щодня я читаю три-чотири вижимки найцікавіших для мене тем в Smartreading.ru. #читати
    Найвищий рівень зарплати психологів встановлено у Швейцарії – там їх середній річний заробіток складає $88,304. 1. Switzerland Median salary: $88,304 2. Qatar Median salary: $74,994 3. United States Median salary: $72,889 4. China Median salary: $67,36 5. The United Arab Emirates Median salary: $67,329 6. Canada Median salary: $57,994 7. Norway Median salary: $57,054 8. France Median salary: $53,693 При цьому рекомендації, які, швидше за все, ви почуєте від цих високооплачуваних фахівців, нічим не відрізняються від порад у будь-якій країні світу. І якщо запитати людей, що виходять з кабінету психолога, що їм порадили, найчастіше ви почуєте одну із цих 10 відповідей. І це не тому, що у них немає інших варіантів, а тому, що ці відповіді підходять більшості людей та є тими проблемами, від яких всі інші є похідними. Нижче найпопулярніші поради психологів. І хоча вони працюють для основної маси клієнтів, є все-таки ситуації, в яких необхідний індивідуальний підхід на особистій консультації. От тут звичайно важлива кваліфікація та досвід психолога. Отже чи варто платити за те, що ви можете знайти у загальному доступі або 10 безкоштовних порад, за які люди платять психологам великі гроші. #читати
    Фредерік Форсайт народився 1938 року , отримав освіту в престижній приватній школі та Гранадському університеті (Іспанія). В 1956-1958 роках служив в королівській британській авіації (RAF); правдоподібно звільнився після випадку, описаного в цьому оповіданні.Працював репортером, кореспондентом в Берліні, Парижі, Празі, співробітником британського інформаційного агентства «Ройтер». Автор ряду повістей, романів, багато з яких екранізовано. Нагороджений орденом Британської Імперії за літературну творчість. ПОВОДИР: В різдвяну ніч 1957 року реактивний винищувач королівських ВПС «Вампір» вилетів з аеродрому в Північній Німеччині у напрямку Великої Британії. Нам морем у літака відмовили компас і електрообладнання... #читати