DrNemoLibrary: 100+ СВІТОГЛЯДНИХ ФІЛЬМІВ, НАУКОВА ФАНТАСТИКА

Валерій Верховський

Фантастика - йдеться про книжки чи про кінематограф - буває науковою, не зовсім науковою чи зовсім ненауковою (або фентезі).

"Батьківщиною" фентезі є не середньовіччя і не казки та легенди, а підсвідомість; середньовіччя було такою собі колетивною підсвідомістю західної цивілізації, тому більшість сюжетів і архетипів фентезі запозичено звідти. Нам мало цікавий справжній рицар Хруоланд, але ми знаємо про подвиги легендарного лицаря Роланда.

Так само наукова фантастика віддзеркалює не так майбутнє, стільки наші уявлення про нього.
І НФ, і фентезі, і так звану "просто фантастику" єднає одне - наявність фантастичного припущення, яке може бути різним: майбутнє, винаходи техніки та відкриття науки, ті чи інші варіанти розвитку суспільства, відьми, казкові тварини...

У НФ ці припущення або можливі, або вірогідно можливі, у фентезі вони мають бути такими, що неможливі в принципі. Але є "смуга" на межі цих двох потужних течій фантазії, яку можна віднести і до того, і до того напряму, та яка не цілковито відповідає критеріям "твердої" НФ або "Чистої" фентезі. Тому поряд із стрічками, в яких дотримано традицій жанру та зображені зорельоти, кіборги, прибульці тощо, до переліку фільмів, які є визначними для кінофантастики, увійшли такі, що не дають вичерпного пояснення дивам. Припущення в таких історіях органічно вплетене у саму фабулу. Тож така фантастика має право називатися науковою, бо вона філософська, а філософія - наука.

І хіба переконливим є пояснення Герберта Велса про принцип роботи машина часу або марсіани, що висадилися на нашій планеті? Наукова фантастика часто залишається у своїй епосі, проте ці наївні - якраз з наукової точки зору - твори класиків жанру все одно приваблюють нашу увагу. Чому?

Диво має лишатися дивом.

З огляду на теперішній швидкий рух до точки сингулярності, який пришвидшує розвиток ШІ є величезна потреба в обговоренні та обмірковуванні проблеми майже нового цифрового виду розумних істот...

Фантастика - у всіх своїх жанрових різновидах приваблює саме тим, що дарує глядачеві або читачу диво, якого так бракує у нашому повсякденні.

Отож: пів року перегляду в нормальному режимі (а додавши 100+ ВІРТУОЗНИХ ДЕТЕКТИВІВ  та DrNemoLibrary 100+ найкращих військових фільмів то й року не вистарчить)-

 

-1. Периферійні пристрої The Peripheral (2022)

Флінн Фішер живе у провінційній Америці, працює у 3D-друкарні та грає у VR-ігри. Якось на прохання брата Бертона вона тестує відеогру, яка переносить її в футуристичний Лондон кінця XXI століття. Поступово Флін починає розуміти, що події цієї гри відбуваються в реальності. Тепер їй доведеться з’ясувати, хто і навіщо пов’язав ці два світи.

дивитися

0. ЧОН_І Jung_E (2023)

У постапокаліптичному XXII столітті дослідниця з лабораторії ШІ намагається закінчити громадянську війну, клонувавши мозок героїчного солдата — своєї матері.

дивитися

1. Любов, смерть + роботи Love, Death & Robots (2019)

Блискуча, науково-фантастична, анімаційна антологія про світ майбутнього та місце людини в ньому. Над проектом працювали найкращі анімаційні студії світу, усі короткометражки виконані в різних стилях анімації та у жанрах. Кожна серія зачіпає різні тематики, але головною лишається тема людини у світі стрімко прогресуючих технологій. 

Короткометражні серії створені на основі оповідань відомих письменників-фантастів. Кожна серія варта окремого повнометражного фільму і доводить, що майбутнє кінематографу – якісна 3D-анімація. 

дивитися

2. Зоряні війни: Асока Ahsoka (2023)

Асока Тано мандрує з одного кінця галактики в інший у пошуках гранд-адмірала Трауна, колишнього командувача Імперії.

дивитися

 

3. Квиток долі / Пророцтво The Big Door Prize(2023)

Містечко назавжди змінюється, коли в універмазі з'являється загадковий автомат, який обіцяє розкрити кожному істинне покликання. Незабаром містяни кидають старі роботи, переосмислюють стосунки й піддають сумніву давні переконання - усе задля кращого майбутнього.

дивитися

4. 2001: Космічна Одіссея  2001: A Space Odyssey (1968)

Легендарний науково-фантастичний блокбастер ХХ століття від режисера Стенлі Кубрика, знятий за мотивами кількох оповідань Артура Кларка. Фільм незмінно входить до списків кращих фільмів всіх часів, стає об'єктом для наслідувань і пародій. 

Події розгортаються на борту космічного корабля «Дискавері», який досліджує віддалений район галактики, а члени екіпажу намагаються зрозуміти, чому інопланетяни стежать за Землею. Капітани Дейв Боумен, Френк Пул і їх бортовий комп'ютер HAL 9000 знаходять чимало несподіваних та небезпечних відкриттів...

Фільм «2001: Космічна Одіссея» (1968) буде цікаво дивитись українською онлайн усім шанувальникам олдскульної фантастики.

дивитися

 

5. Той, що біжить лабіринтом: Ліки від смерті  Maze Runner: The Death Cure (2018)

Томас разом з іншими мешканцями лабіринту дізнається, що вірус, який вразив населення планети, виліковний. Тепер мета юнаків дізнатися істинну ціль побудови Лабіринту. Саме це допоможе їм вибратися на свободу та спробувати врятувати людство. Вони збираються на чергову вилазку в лабіринт, яка у будь-якому випадку має стати для кожного з них останньою ...

дивитися

 

6. Вічне сяйво чистого розуму, Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (2004)

У недалекому майбутньому люди можуть отримати нову послугу – позбавлення від зайвих спогадів. Невдале колишнє кохання – вбити його та позбутися болю чи ні? Джоел і Клементина вирішують викинути один одного з голови.

Але в пам'яті Джоела все ще живі найніжніші моменти їхніх почуттів. Чим менше він пам'ятає-тим більше він кохає.

дивится

7. Інтерстеллар, Interstellar (2014)

Вчений-фізик і разом зі своїми колегами йому вдалося знайти чорну діру. Через цю «червоточину» дослідники намагаються навчитися долати час та простір. Кінцева мета таких небезпечних дослідів – зробити можливими подорожі у найвіддаленіші кінці космосу, що займали б якомога менше часу в подорожніх.

дивитися

 

8. Будинок біля озера,  The Lake House  (2006)

Сентиментальна фентезі-драма про містичне спілкування крізь час архітектора і доктора, що живуть в одному будинку з різницею в два роки. 

За сюжетом, самотня жінка-терапевт орендує архітектурний пам'ятник - авторський будинок на березі озера Мічиган, з якого вона з'їжджає, помінявши роботу. На прощання вона залишає в поштовій скриньці лист для наступного мешканця, вибачаючись, що її собачка наслідила олійною фарбою на ганку. Послання читає архітектор, який без жодної задньої думки заселяється в будинок свого тата, який кілька років пустував, так що лист незнайомки, датований 2006 роком, тоді як на дворі 2004-й, повинен був його щонайменше насторожити. Архітектор їде за вказаною в листі зворотною адресою і виявляє, що будинок, де повинна проживати його кореспондентка, ще тільки будується. Тоді герой заспокоюється і, написавши відповідь, просто кладе його назад в свою поштову скриньку. Яке ж було його здивування, коли листування продовжується…

дивитися

 

9. Еквілібріум, Equilibrium (2002)

Світ після Третьої світової війни. Світ, в якому війна – не більше ніж далекий спогад. Світ, де люди позбавлені можливості виражати якісь емоції, тому, що вони...заборонені. Це та ціна, яку людство платить за усунення зі свого життя війни. Тепер книги, мистецтво і музика знаходяться поза законом. А будь-яке почуття - вже злочин, що карається смертю.

дивитися

 

10. РобоКоп, RoboCop (1987)

Загрузлий в корупції і злочинності Детройт потребує ефективного і невразливого засобу боротьби з кримінальними елементами. Молодому конструктору Мортону потрібен тільки момент, щоб втілити в життя свою мрію - сконструювати Робота-поліцейського. Узявши тіло убитого в перестрілці поліцейського Мерфі, Мортон здійснює свою ідею...

дивитися

11. РобоКоп: Основні завдання Robocop: Prime Directives (2001)

Успіх культового фільму Пола Верговена «Робокоп» став відправною точкою у життєписі одного з найпопулярніших кіноперсонажів кінця 20-го сторіччя, який після кількох повнометражних продовжень отримав і телевізійну версію.

Головний герой – той самий колишній детектив поліції, офіцер Алекс Мерфі, який після своєї трагічної загибелі отримав друге життя в особі суперполіцейського, непереможного кіборга, відомого як Робокоп. Робот-поліцейський здатен самотужки ліквідувати цілу банду, він не знає страху, не відчуває болю. Він нічне жахіття кримінального світу Детройта. Але його супротивників чимало, і усі вони шукають способу здолати непереможну поліцейські махіну…

Серіал «РобоКоп: Основні завдання» (2001) можна дивитись українською наживо усім шанувальникам бойовиків.

дивитися

12. РобоКоп, RoboCop (2014)

Загрузлий в корупції і злочинності Детройт потребує ефективного і невразливого засобу боротьби з кримінальними елементами. Молодому конструктору Мортону потрібен тільки момент, щоб втілити в життя свою мрію - сконструювати Робота-поліцейського. Узявши тіло убитого в перестрілці поліцейського Мерфі, Мортон здійснює свою ідею...

дивитися

13. Зоряний крейсер «Галактика» Battlestar Galactica (2004-2010)

Сайлони — людиноподібні роботи, наділені інтелектом, повстали проти своїх творців — людей. За 40 років війни між розумними машинами і людством обидві сторони зазнали величезних втрат. Під проводом командира екіпаж бойового крейсера "Галактика" вирушає на пошуки підмоги. Вцілілі сподіваються знайти легендарну 13-ту колонію собі подібних — Землю.

дивитися

 

14. Капріка, Caprica (2010)

Фантастичний серіал «Капріка» знятий на основі популярного проекту «Зоряний крейсер" Галактика"», і розповідає історію, яка сталася приблизно за шістдесят років до подій, показаних в сюжеті оригінального серіалу.
Дія відбувається на одній з планет під назвою Капріка, що входить до складу дванадцяти колоній Кобола. 
Тут поки що панує мир, і всі зайняті розвитком технологічного процесу. Але одного разу розмірене життя капрік стрясає терористичний акт, який здійснює релігійний фанатик на ім'я Бен Старк. 
Хлопець підриває себе прямо в пасажирському поїзді, в результаті чого гине безліч безневинних людей. У числі жертв вибуху виявляються дві молоді дівчини - дочка видатного технолога Даніела Ґрейстоуна, а також дочка процвітаючого адвоката Джозефа Адами. 
І ось доля зводить разом цих двох скорботних батьків. Вони обидва не можуть змиритися з втратою дочок, і ледь знаходять сили, щоб жити далі. 
У пориві відчаю, Грейстоуна кидає всі сили своєї розвиненою компанії на розробку технології, яка б змогла повернути йому дочку. 
У якийсь момент експерименти по створенню копій дають позитивні результати, але в той же час запускають цілий ланцюжок фатальних подій ... 

дивитися

 

15. Хмарний атлас, Cloud Atlas (2012)

Це складна і заплутана картина, створена за мотивами однойменного роману Девіда Мітчела, сюжетна лінія якої складається з шести різних історій, які відбуваються в різний час - від минулого (середини 19-го століття) до майбутнього ( дві останні історії, герой яких знаходиться вже в постапокаліптичному режимі). Зв'язок між ними усіма - це головна дійова особа (у виконанні Тома Хенкса). Це різні люди, але одна і та ж душа реінкарнована шість разів, і волею долі кожне нове життя якимось чином пов'язана з попереднім...

дивится

 

16. Матриця, The Matrix. Trilogy (1999-2003)

Культовий фільм кіберпанку. Ти просто ходиш на роботу, живеш, як усі... Але насправді все навколо ілюзія, а ти обраний. Можеш лишитися у віртуальному рабстві, а можеш обрати важкий шлях вільної людини. Отже, ласкаво просимо в реальний світ!

дивится

 

17. Матриця: Воскресіння The Matrix Resurrections (2021)

Неочікуване та несподіване продовження легендарної трилогії сестер Вачовські про протистояння людей та машин у глобальному віртуальному всесвіті. 

За сюжетом, немолодий але талановитий гейм-дизайнер Томас Андерсон переживає кризу середнього віку. Його вже давно не тішить улюблена робота, і Томас опиняється на межі депресії. Він цілими жменями вживає сині таблетки, і в кав’ярні він чи не щодня заглядається на імпозантну жіночку, яку ніби пам’ятає з минулого життя. Реальність намагається вислизнути у Томаса з під ніг, але сині таблетки допомагають йому чіплятися за неї. Але одного дня все змінюється...

дивится

18. Престиж,The Prestige (2006)

За романом Крістофера Пріста. Вікторіанська Англія. Два фокусники працюють разом та через трагічне непорозуміння стають ворогами. Тепер вони ладні на все, щоб обійти і спаплюжити одне одного. Машина, винайдена Теслою, допомагає в цьому... Але фінал готує несподіванку.

Захоплюючий психологічний трилер.

дивитися

 

19. Затьмарення,  A Scanner Darkly (2006)

За повістю Ф.К.Діка. Недалеке майбутнє, агент поліції працює під прикриттям у середовищі наркоманів. Він бореться з цим злом, але і сам вживає наркотики. Жертвуючи собою йому вдається розкрити, де та з якої рослини виготовляє новий сильний наркотик.

дивитися

 

20. Початковий код, Source Code (2011)

Капітан американської армії Колтер Стівенс, який ще мить тому був в пустелі Іраку, раптом прокидається від поштовху в чиказькому приміському потязі. Проходить ще кілька хвилин і потяг вибухає. Наступне, що він побачив після смерті від вибуху - стіни камери та свого "контролера", який ставить йому незрозумілі питання, відповіді на які самі собою спливають у нього в пам'яті. Він став частиною секретного урядового проекту, технології якого дозволяють йому перенестись в тіло людини за вісім хвилин до її смерті. Першим завданням Стівенса стає знаходження смертника в тому самому потязі.

дивитися

 

21 . Шоу Трумана, The Truman Show (1998)

Герой живе звичайним життям, і не підозрює, що весь його маленький світ крутиться довкола нього, що все це місто – один суцільний майданчик для шоу, в якому Труман (Дж. Керрі) з дитинства головний учасник.

дивитися

 

22. Термінатор, Terminator. Pentalogy (1984, 1991, 2003, 2009, 2015)

Класика кіберпанку. Людиноподібний робот перекидається з майбутнього, щоб змінити хід війни між людьми та роботами, його завдання знайти і вбити Сару Коннор. Безумовно, невигадливий сюжет не мав би такого успіху, якби не дещиця чорного гумору в сценарії та не блискуче виконання головної ролі Арнольдом Шварценегером. 1-2 як фільм так і сюжет просто супер, далі по спадаючій. Цікавіший сценарист в сиквелі далі.

дивитися

 

23. Термінатор: Хроніки Сари Коннор / Terminator: The Sarah Connor Chronicles (Season 1-2) (2008)

У 1997 році Джон та Сара, знищивши Т-1000, знищують також чіп та руку першого термінатор. Їх захисник вимагає також свого знищення, щоб уникнути використання його технологій для створення Скайнет. Сара та Джон тепер розшукуються, як небезпечні злочинці. Але і їм самим слід остерігатися можливого повернення нових незваних гостей з майбутнього. 
Але яким би прикрим не був цей факт, вони лише відтягли Судний День з 1997 на 2011 рік. 

дивитися

 

24. Час розплати, Paycheck(2003)

Геніальний інженер-дослідник Майкл Дженнінгс працює над секретними високотехнічними проектами і після успішного виконання завдання юнакові регулярно стирають частину пам'яті, щоб він не видав важливі подробиці. Одного разу Майкл погоджується взяти участь в проекті старого знайомого Джеймса. Три роки він працює в закритому комплексі, після чого знову змушений піддатися процедурі стирання пам'яті. Прокинувшись, Майкл дізнається, що він відмовився від належної йому виплати у 92 мільйони, в руках у нього знаходиться пакет з таємничими предметами, і головне - Майкл стає об'єктом смертельного полювання з боку замовників останнього винаходу ...

дивитися

 

25. Зелена миля, The Green Mile (1999)

За романом Стівена Кінга. Події розгортаються у США в середині 1930-х років. У в'язницю суворого режиму під назвою «Холодна гора», в блок, де містяться злочинці, засуджені до смерті, привозять нового смертника – велетенського але недорозвинутого Джона Коффі. З цього моменту усталене життя в’язниці змінюється назавжди, адже невдовзі і ув’язнені злочинці, і адміністрація закладу стають свідками справжнього дива…

дивитися

 

26. Особлива думка, Minority Report (2002) 

За твором Ф.К. Діка.

Неймовірно якісний, захоплюючий та цікавий фантастичний бойовик від неперевершеного Стівена Спілберга. 

За сюжетом,  у світі майбутнього вдалося позбутись вбивств. Взагалі. Майбутнє навчилися передбачати, і злочинці несуть покарання ще до того, як порушили закон. У міністерстві юстиції, в елітному підрозділі попередження вбивств Pre-Crime, перед очима трьох екстрасенсів-провидців встають деталі майбутнього злочину і поліції вдається цьому запобігти. Але одного дня, абсолютно незрозумілим чином, шеф поліцейського відділу по запобіганню злочинам сам опиняється під підозрою в майбутньому вбивстві. Він не має жодних намірів щодо цього злочину, тому тікає аби зрозуміти що відбувається та відшукати винних…

дивитися

 

27. Еврика, Eureka (2006)

Дотепна пригодницька комедія з елементами фантастичного трилеру про тупуватого копа, який рятує людство від високотехнологічної «чортівні».

Події розгортаються в містечку Еврика, яке населяють різноманітні науковці, винахідники, генії та їх винаходи. Час від часу у містечку відбуваються дивні та екстраординарні події, а «геніальні» винаходи виходять з під контролю, несучи небезпеку іншим мешканцям міста. Рятувати ситуацію доводиться місцевому шерифу, який загалом значно поступається інтелектом решті мешканців міста, але має чимало інших, сильних, сторін, які допомагають йому перемагати в сутичках із новітніми досягненнями науки і техніки…

дивитися

28. Дежавю, Deja vu (2006)

Захоплюючий детективний трилер з елементами фантастики та бойовика від справжнього майстра своєї справи, режисера Тоні Скотта.

За сюжетом, у Новому Орлеані трапляється жахлива трагедія - 543 людини гине внаслідок вибуху на поромі. Спецслужби зі всієї країни викликані в місто для з'ясування обставин. Агент АТФ Даг Карлін так само розслідує причини трагедії, і можливо, саме йому вдасться відкрити завісу таємниці. Почавши розслідування, Даг не здогадувався, що невдовзі йому доведеться побувати в минулому...

дивитися

 

29. Простір,  The Expanse (2015)

Серіал за романами Дж. Корі являє собою суміш справжньої наукової фантастики та динамічного детективу. Марс відстоює свою незалежність від Землі, мешканці Смуги астероїдів так само ладні відмовитися від земного підданства. Але поки вони ворогують, виникає спільна загроза для всього живого у Сонячній Системі...

дивитися

 

30. 11.22.63 (2016)

За романом Стівена Кінга. Головний герой, звичайний шкільний вчитель Джейк Еппінг, випадково дізнається від свого приятеля, власника місцевої закусочної Ела Темплтона, про портал часу, двері якого знаходяться в підсобці його закладу. Спочатку Джейк відправляється в подорож у часі, намагаючись виправити минуле свого учня, життя якого склалося трагічно: п'яний батько убив молотком його матір, брата і сестру. А після цього, на наполегливе прохання Темплтона, Джейк намагається запобігти вбивству президента Кеннеді.

дивитися

 

31. Людина у високому замку, The Man in the High Castle (2015)

Альтернативна історія — Гітлер виграв Другу світову війну, поділивши світ з союзною Японією, і ось вчорашній союзник стає завтрашнім ворогом... Чи не єдина екранізація фантастичного твору, де відмінність від оригінального тексту не погіршує враження. Лінія, яка для Ф.К. Діка в однойменному романі була третьорядною — з переміщенням у паралельну реальність — стала основною.

дивитися

 

32. Футурама, Futurama (Seasons 1-7) (1999-2013)

 Мультсеріал, що вдало глузує з усіх можливих штампів та помилок фантастики. Дія відбувається в Новому Нью-Йорку в 3000 році. Розвізник піци з Нью-Йорка Філіп Фрай випадково був заморожений у кріогенній камері 31 грудня 1999 року і розморожений тисячу років потому, 31 грудня 2999 року в місті Новий Нью-Йорк.

дивитися

 

33. День бабака, Groundhog Day (1993)

У американський глибинці є ритуал передбачення приходу весни бабаком на ім'я Філ. Ще один Філ, ведучий прогнозу погоди на телебаченні приїздить на свято свого “колеги” та залишається у цьому дні. Кожного ранку він, прокинувшись, повертається у той же день. Вирватися з петлі часу можливо лише зробивши дещо...

дивитися

 

34. Четвертий вид, The Fourth Kind (2009)

На території Аляски відбуваються незрозумілі зникнення людей. Незважаючи на всі зусилля ФБР, розслідування зайшли в глухий кут, таємниця, як і раніше, не розкрита. Психіатр Ебігейл Тайлер (Мила Йовович) починає записувати на відео бесіди зі своїми пацієнтами і виявляє щось дуже страшне і лякаюче. Єдиний фільм жахів, при перегляді якого навіть людині зі сталевими нервами стане страшно.

дивитися

 

35. Назад у майбутнє, Back to the Future. Trilogy (1985-1989-1990) 

Комедія про подорожі в часі, які іноді призводять до несподіванок: можна винайти рок-н-рол або стати на заваді власному народженню.

дивитися

 

36. Симона S1m0ne (2002)

Кінопродюсер опинившись у лабетах життевої кризи, зневірившись у акторах-людях знаходить вихід — створює на компютері віртуальний образ актриси. Справою техніки лишилося вмонтувати “акторку” Сімону в кадри фільму. Шалений успіх Сімони, однак створює і шалені проблеми.

дивитися

 

37. Вона / Her (2013)

Теодор Твомблі — самотній, без п'яти хвилин розлучений письменник. Коли він не пише, то грає у відеоігри чи зустрічається з друзями. Побачивши рекламу нової оперційної системи, що, як стверджують виробники, є першою ОС зі штучним інтелектом, він вирішує її купити. Теодор швидко прив'язуєтьься до Саманти, голосу системи.

дивитися

 

38. Район №9, District 9 (2009)

Рятувальний човник інопланетного корабля з'явився над Йоганесбургом... І в цьому місті до восьми районів додався ще один, у якому оселилися “брати за розумом”.

Спроба навести лад у їхньому гетто закінчується тим, що герой сам перетворюється на інопланетянина.

дивитися

 

39. Альф,  Alf (Season 1-4) (1986)

Серіал який став популярним у США у 1980-х роках, а в середині 1990-х років став культовим в Україні. І можливо саме цей серіал показав усім, що переклад українською мовою бути не просто «не гіршим» ніж російською, а і набагато кращим, яскравішим та дотепнішим.

За сюжетом, інопланетянин з планети Мельмак випадково змушений здійснити аварійну посадку на Землі. Його космоліт буквально впав на будинок зразкової американської родини з Лос-Анджелесу. Родина Танерів пожаліла «косміта» і вирішила не видавати його американському уряду. Так Альф лишився жити в передмісті. 

Взаємовідносини сім’ї Танерів і Альфа виключно позитивні. Хоч через різні витівки вони постійно зляться і вичитують свого інопланетного гостя, але все-таки Альфа люблять і з кожним днем все більше звикають до свого нового друга. Альф теж виправляється, відчуваючи симпатію з боку сім'ї, він навіть намагається зробити Танерам що-небудь приємне…

дивитися

 

40. Аватар, Avatar (2009)

Відмінний фантастичний блокбастер від неперевершеного Джеймса Кемерона про загарбницьку війну в космічних джунглях, людську пиху, кохання та багато чого ще. 

Головний герой – колишній морпіх Джейк Саллі, який потрапив до інвалідного візку під час одного із завдань. Так і сконав би Саллі інвалідом, аби не трагічна гибель брата-близнюка, який був талановитим вченим. Джейку випадає шанс замінити брата у випробуваннях аватарів – штучного тіла, яке точно копіює тіло аборигенів з планети Пандора, але керується людьми. Корпорація, що видобуває корисні копалини на Пандорі, вельми стурбована сутичками з місцевими триметровими племенами Наві, а нова технологія дозволить швидше порозумітись із місцевими мешканцями…

дивитися

41. Аватар: Шлях води Avatar: The Way of Water (2022)

Історія фільму «Аватар: Шлях води» розгортається більше ніж через десятиліття після подій першого фільму.

Стрічка розповідає про сім’ю Саллі (Джейка, Нейтірі та їхніх дітей), проблеми, які їх переслідують, шлях, який вони долають, щоб захистити одне одного від небезпек, битви, які вони ведуть, щоб залишитися живими, і трагедії, які вони переживають разом.

дивитися

 

42. Місяць 2112 Moon 2112, (2009)

Відмінна, розумна, наукова фантастика про самотність у космосі та безжальні корпоративні підходи майбутнього. 

За сюжетом, диспетчер космічної станції на Місяці, який відповідає за видобуток унікального мінералу, що на Землі замінив вуглеводні, готується здавати вахту. Він провів в на самоті  довгі три роки, спілкуючись лише з роботом та відеопосланнями своєї дружини. Природно, що в такій самотній обстановці у диспетчера почалися проблеми з психікою: по стерильній станції, почала розгулювати гола дівчинка-підліток, а в зламаному транспортному модулі диспетчер виявляє ледве живу копію себе…

дивитися

43.  Анігіляція Annihilation (2018)

Напружений та захоплюючий науково-фантастичний трилер з елементами драматичного жахастика про таємничу заражену зону, з якої не повернулася жодна військова експедиція. 

За сюжетом, після падіння метеорита на Землі з’явилася так звана «Зона Ікс», яка невідворотно розширюється та поглинає все на своєму шляху. Але одного дня одного разу на порозі квартири біолога Хелен немов з нізвідки матеріалізується її чоловік Кейн, зниклий в зоні ще рік тому. Він дивно поводиться, майже нічого не пам'ятає і швидко опиняється в реанімації. Щоб розібратися в тому, що відбувається, Хелен стає членом чергової експедиції всередину зони. Цього разу уряд вирішив відправити підрозділ складений виключно із жінок…

дивитися

44. Темна мережа: Цикада 3301 Dark Web: Cicada 330 1(2021)

Гакер Коннор натрапляє на Цикаду 3301, онлайн-гру з пошуку скарбів, яка може бути інструментом вербування до таємничого товариства. І ось уже Коннор, фахівець з мистецтва Аві та потайна бібліотекарка Ґвен штурмують сайти з ґрафіті та старовинні бібліотеки в пошуках підказок. До того ж їм потрібно випередити агресивних працівників Агентства національної безпеки, які також йдуть гарячими слідами Цикади.

дивитися

45. Зв'язок Coherence (2013)

У ніч падіння комети на званій вечері збираються вісім друзів. Насолоджуючись спілкуванням, вони навіть не підозрюють про прийдешні зміни і під час невимушеної бесіди стають учасниками ланцюга дивних і загадкових подій. Ігри з минулим, сьогоденням і майбутнім ...

дивитися

46. Кодер Cypher (2002)

Морґан Салліван, утомлений від занудного життя і нелюбимої дружини, охоче погоджується займатися шпигунством для могутньої корпорації «Діджікорп». Він отримує нове ім'я і просте завдання за допомогою секретного пристрою передавати виступи конкурентів на конвенціях по всій країні. Морґан насолоджується новим, таємним життям, але випадкова зустріч із загадковою Ритою вселяє в нього страх і підозри. За словами Рити, нудні збори всього лише ширма для зловісних операцій «Діджікорпа», що перетворює своїх «шпигунів» на слухняних маріонеток, які втратили своє «я» ...

дивитися

47. Детонатор PRIMER (2004)

Ейб і Аарон з друзями в невеликому гаражі роблять щось, здатне перевернути уявлення світу про час і простір. В результаті, виходить щось віддалено схоже на машину часу. Результати винаходу обіцяють невідомі можливості і ваблять запаморочливими перспективами. Не скоро геніальні товариші зрозуміють, що експерименти згодом мають небезпечний побічний ефект…

дивитися

 

48. Ворог мій, Enemy Mine (1985)

За повістю Баррі Лонгейра. Під час галактичної війни між людьми і расою рептилій пілот Вілліс Девідж збиває машину чужого, але тут же отримує кілька влучень і виходить із бою, та стає робінзоном на чужій планеті. Але збитий ним чужий не загинув. Смертельні вороги виявляються замкнені на планеті, і вибір простий - знищити один одного або укласти перемир'я і спробувати врятуватися.

дивитися

 

49. Політ навігатора, Flight of the Navigator (1986)

Олдскульний пригодницький фантастичний фільм нібито заснований на засекреченому американською владою інциденті, що мав місце в околицях містечка Розуелл у 1947 році та свідчить про контакт людей та позаземних істот.

В центрі сюжету історія Девіда, який загадково зник у віці дванадцяти років, а через вісім років знову опинився вдома не постарішавши ні на день. Одночасно з його поверненням, в околицях невеличкого провінційного містечка знаходять уламки від космічного човна позаземного походження. Виявляється, що за вісім років своєї відсутності Девід відкрив для себе чимало космічних таємниць...

дивитися

 

50. Області темряви, Limitless (2011)

За романом Алана Глінна. Герой - Едді - вводить собі новий, ще не досліджений препарат для покращення діяльності мозку. Результатом стала фантастична працездатність - мозок краще за найпотужніші комп'ютери обробляв інформацію і подавав фантазії найкращі ідеї. Та такі здібності швидко привернули увагу не дуже чесних людей, зокрема магната Карла ван Луна. Тепер у Едді замість однієї інтелектуальної проблеми має дві практичні - втеча від посіпак Карла і боротьба з неочікуваною побічною дією.

дивитися

 

51. Персонаж, Stranger Than Fiction (2006)

Гарольд Крік жив тихим, спокійним життям, поки не почав йому здаватися голос, що коментує «зверху» його життя. Письменниця Кей Ейфель починає роботу над новим романом про звичайну людину – Гарольда Крікa, життя якого нестримно міняється, стає небезпечним і непередбачуваним. Волею її пера, реальне життя Гарольда перетворюється на пригодницький роман.

дивитися

 

52. Гра Ендера, Ender's Game (2013)

За романом Орсона Скотта Карда. Дія відбувається в 2135 році. Людство пережило два вторгнення інопланетної раси, лише дивом уцілівши, і готується до чергового вторгнення. Для пошуку пілотів і воєначальників, здатних принести Землі перемогу, створюється військова школа, в яку відправляють найталановитіших дітей з раннього віку. Серед цих дітей Ендрю (Ендер) Віґґін, майбутній полководець Міжнародного флоту Землі і єдина надія людства на порятунок.

дивитися

 

53. Дюна, Dune (1984)

За романом Френка Герберта. Фільм Девіда Лінча з Кайлом МакЛахланом в головній ролі. Планета Арракіс, також відома під назвою Дюна, рік 10991. Це арена боротьби між злом і шляхетністю, світ найтонших і найнебезпечніших інтриг. Гігантські піщані хробаки довжиною в цілу милю вартують безцінний скарб - меланжеву пряність, що дозволяє подорожувати крізь простір і час. Той, хто контролює пряність, контролює всесвіт.

дивитися

54. Дюна, Dune (2000) серіал

За романом Френка Герберта. Симпатична телеекранізація епічного фантастичного роману Френка Герберта про міжпланетне протистояння лордів великої галактичної імперії та палку боротьбу за свободу на своїй землі.
Події розгортаються в дуже далекому майбутньому, людство підкорило космос та розселилося на різних планетах, найважливішою з яких є Аракіс, або ж Дюна, де видобувають «спайс» - дивовижну речовину, що дозволяє мандрувати всесвітом.
За управління планетою йде боротьба між впливовими родинами. Протистоянню сприяє і правитель імперії, який побоюється власних лордів. В центрі цієї боротьби опиняється юний Пол Атрейдіс, який відчуває дивну спорідненість із фріменами, що живуть на Аракісі та відчайдушно протистоять дому Харконенів, одній із наймогутніших сімей у всесвіті....

дивитися

55. Діти Дюни, Children of Dune (2003) серіал

Минуло 12 років з тих пір, як Пол Муад-Діб Атрейдес, житель пустелі, задумав підкорити собі Імперію. За ці роки всі відомі планети потрапили під владу Пола. 
Але барон Харконнен - старий ворог Муад-Діба не залишає надій скинути Атрейдесів. Тепер доля і життя Імперії залежать від дітей Пола. Майбутнє Дюни в руках його сина, що володіє надприродними здібностями.

дивитися

 

56. Дюна, Dune: Part One (2021)

Відмінна, монументальна екранізація однойменного науково-фантастичного роману Френка Герберта від Дені Вільньова.
За сюжетом, родину Атрейдесів на чолі з графом Літо імператор відправляє на планету Арракіс, де вони мають стежити за видобутком спайсу, найважливішої речовини у Всесвіті. Раніше ця планета належала войовничим Харконненам, які тероризували місцевий народ і залишили після себе ледве працюючу техніку. Вони не мають наміру залишати Арракіс за Атрейдесами і готують повномасштабну війну під командуванням барона Володимира Харконнена і «Звіра» Раббана. У свою чергу спадкоємець будинку Атрейдесів Пол намагається розібратися в собі. Його мати переконує хлопця, що він - Муад'Діб, місцевий Месія. У своїх снах Пол бачить дивну дівчину з племені фріменів і похмурі образи з майбутнього. На планеті панує напружене затишшя, яке обов’язково закінчиться бурею...
Фільм «Дюна» (2021) ідеальна екранізація видатної фантастики, яку зможуть додивитись до кінця лише справжні поціновувачі жанру.

дивитися

 

57. Зоряні війни, Star Wars: The Complete Saga (1977-2019)

Татуїн. Планета-пустеля. Вже постарілий лицар Джедай Обі-Ван Кенобі рятує молодого Люка Скайвокера, коли той намагається відшукати зниклого дроїда. З цієї миті Люк усвідомлює своє дійсне призначення: він один з лицарів-Джедаїв. Війна охопила галактику, а війська повстанців ведуть бої проти злих сил Імператора. Героїв чекає відчайдушна сутичка із страхітливим Дартом Вейдером - правою рукою Імператора та його секретною зброєю - «Зіркою Смерті»..

дивитися

58. Зоряні Війни: Видіння Star Wars: Visions (2021)

Відмінний анімаційний проект зі всесвіту «Зоряних воєн», що слідує канонічній історії та розгортається в епоху падіння республіки та становлення Галактичної імперії, владу в якій узурпував колишній канцлер Палпатін.
Кожен епізод розкриває окремі історії, що розгортаються між «Епізодом III: Помста ситхів» та «Епізодом VI: Нова надія».
Епізоди розкривають те, як імперія підкорювала ті планети, що не бажали коритись Палпатіну, а також про те як зароджувались розрізнені осередки спротиву...

дивитися

59. Мандалорець The Mandalorian (2019)

Всесвіт «Зоряних воєн» поповнився ще одною внутрішньою сагою – легендою про мандалорця, нащадка стародавньої космічної раси воїнів, мисливця та солдата удачі. 

Події розгортаються після повалення Галактичної імперії, через п’ять років після подій «Повернення джедая». Мандалорці - переважно людська цивілізація, спадкоємці вимерлої цивілізації Таунга. За часів Війни клонів на Мандалорі до влади прийшла династія Криз, яка ненадовго встановила на Мандалорі мир. Але внутрішні конфлікти призвели до громадянської війни, втрати незалежності Мандалора і анексії з боку Галактичної Республіки, яка пізніше перетворилась на Імперію. Головний герой – мандрівний мисливець за головами, який має власний кодекс честі, власне темне минуле і намагається виловлювати покидьків, тримаючись якнайдалі від влади Нової Республіки…

дивитися

60. Книга Боби Фетта The Book of Boba Fett(2021)

Чергове розширення всесвіту «Зоряних воєн» від студії Disney, яка після успіху серіалу «Мандалорець» вирішила створити ще кілька спін-оффів. «Книга Боби Фетта» присвячена іншому мисливцю за головами, який намагається зробити собі ім'я у злочинному світі. 

Сюжет розкриє історію першого із безлічі клонів мандалорського найманця Джанго Фетта. Пізніше ці клони стали частиною Великої армії Республіки. Джанго заздалегідь зажадав зробити окремий клон без генетичних змін і після всиновив його, назвавши Бобою. Він дав йому знання, а невдовзі, коли Боба лишився сам, то почав отримувати замовлення від таких кримінальних авторитетів, як Джабба Хатт, і досяг популярності, незважаючи на свій юний вік...

дивитися

61. Галерея Disney – Зоряні Війни: Мандалорець Disney Gallery: Star Wars: The Mandalorian (2020)

Симпатичний та пізнавальний документальний проект, який дозволяє заглянути за лаштунки процесу створення космічної фантазії, що зуміла завоювати любов та прихильність мільйонів шанувальників франшизи «Зоряні війни» - серіалу «Мандалорець».

Кожен епізод міні-серіалу розповідає різні історії про різні аспекти знімального процесу та труднощі з якими доводилось зіштовхуватись знімальній групі. Шлях від ідеї до створення міні-шедевру не лише складний, але і неймовірно цікавий. Чимало уваги приділено і аспектам створення цілого всесвіту в якому існує орден мандалорців.

дивитися

62. Мандрівна Земля Liu lang di qiu (2019)

Цілком пристойний науково-фантастичний екшн від китайських футурологів про апокаліптичну катастрофу та пошуки нового дому для землян.

За сюжетом, Сонячна система готується зануритись у вічний холод та темряву, адже Сонце поступово згасає. Найкращі вчені Землі у співпраці розробили масштабний план порятунку під назвою «Мандрівна Земля», зміст якої полягає в розробці гігантських двигунів, які розміщуються у різних точках планети та мають перетворити її на гігантський зореліт. Відправившись у подорож, через сімнадцять років мандрів, людство досягло майже межі Сонячної системи, де зіштовхнулося із новим, катастрофічним випробуванням...

дивитися

62 b. Мандрівна Земля 2 Liu lang di qiu 2 (2023)

Сонце згасає. Останній шанс людства на порятунок — пошук нового будинку. Об'єднавшись, люди знаходять можливість змінити орбіту Землі, вирушивши у невідомість. Але ця подорож на багато сотень світлових років у темряву несе за собою руйнування та хаос. Планета роздерта катаклізмами, в яких виживуть далеко не всі. І все ж таки тільки в нескінченній порожнечі можна знайти нове життя.

дивитися

 

 

63. Вторгнення викрадачів тіл, Invasion of the Body Snatchers (1978)

За романом Дж. Фіннея. Сан-Франциско, 1970-ті роки. Після сильної зливи по всьому місту розпускаються загадкові квіти. Біолог Елізабет Дрісколл приносить одну з них додому. Невдовзі вона бачить, що її приятель Джеффрі дивно поводиться. Елізабет звертаєтьсяза порадою до свого друга Метью Беннелла й дізнається, що вона не єдина зіткнулася з такою проблемою. Схоже, багато хто в місті здійснює невластиві для себе вчинки.

дивитися

 

64.  Глобальне вторгнення: Битва за Лос-Анджелес  Battle: Los Angeles (2011)

Землю намагається захопити інопланетна цивілізація, винищуючи все живе на своєму шляху. По всьому світу починається широкомасштабний бій людства за виживання. Загону морських піхотинців доручено звільнити облогу Лос-Анджелеса від таємничих і смертоносних тварюк

дивитися

 

65.  Нескінченність Infinite (2021)

Симпатична суміш фентезі та фантастики про генетичну пам’ять та реінкарнацію, що є архітектором історії людства.
Головний герой – чоловік на ім’я Еван МакКолі, який незрозумілим для самого себе чином володіє навичками, яких він ніколи не вивчав, і спогадами про моменти та місця які ніколи насправді не бачив. Еван втомився боротися зі своїм психічним недугом, аж одного разу на нього виходить група людей, які пояснюють МакКолі, що він є одним із небагатьох обраних, здатних перероджуватись після смерті, відроджуючись зі своїми спогадами та знаннями, накопиченими століттями. Евану пропонують розкрити свої спогади та об’єднати зусилля із таємничим орденом...

дивитися

66. День Незалежності,  Independence Day (1996)

На Землі приймається сигнал, надісланий джерелом явно неземного походження. Джерело це наближається, і на «вуха» піднімається вся планета. Ніхто, правда, не чекав, що інопланетяни виявляться такими величезними і в такій кількості.Інопланетне вторгнення - єдине, що змушує земні нації обєднатися в спільній боротьбі та відстояти незалежність нашої планети.

дивитися

 

67. День незалежності 2: Відродження / Independence Day: Resurgence (2016)

Сиквел однієї з найпопулярніших стрічок-катастроф 90-их про вторгнення інопланетян на планету Земля "День незалежності" Роланда Еммеріха. Режисер "Ґодзілли", "2012" і "Післязавтра" через двадцять років повернувся до знаменитої історії. Після подій минули два десятиріччя. Людство, адаптувавши технології прибульців, створило глобальну оборонну систему. Деякі військові сили були розміщені на Марсі, Місяці та Реї. До своєї остаточної поразки 20 років тому інопланетяни встигли послати у космос сигнал лиха. Тепер в сторону Землі прямує більш потужний і численний флот. Чи зможе на цей раз винахідливість кількох осіб врятувати цивілізацію?

дивится

Активно йдуть зйомки День незалежності 3

 

68. Початок, Inception (2010)

Кобб – талановитий злодій, кращий з кращих в небезпечному мистецтві вилучення. Він краде цінні секрети з глибин людського розуму, маніпулюючи свідомістю жертви під час сну, коли людський розум найбільш вразливий. Рідкісні здібності Кобба зробили його цінним гравцем у світі промислового шпигунства, але натомість вони позбавили його всього, що він любив, перетворивши в одвічного втікача. Однак доля надає йому шанс виправити помилки. Його остання справа може все повернути, але для цього він має зробити неможливе – укорінення. Тепер Кобб і його команда повинні не викрасти ідею, а навпаки, виконати процес її зародження у підсвідомість людини...

дивитися

 

69. Автостопом по галактиці,  The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005)

Фантастична комедія за романом Д. Адамса. У головного героя фільму Артура Дента день не вдався з самого ранку - спочатку його повідомили, що його будинок хочуть знести, потім з'ясувалося, що його найкращий друг - інопланетянин, а тут ще й виявилося, що Земля буде знищена в ході прокладання міжгалактичної траси. Артурові залишається тільки відправитися подалі від рідної планети, адже коли все закінчується - подорож тільки починається! Від планети до планети, від цивілізації до цивілізації Артур шукає не тільки пристановище, але й самого себе, розуміючи, що для того, щоб вижити в космосі, потрібна всього лише одна книга «Автостопом по Галактиці» і крапелька удачі.

дивится

 

70. Згадати все Total Recall(1990)

За оповіданням Ф.К. Діка. 2084 рік. Каменяреві Дагласу Квейду постійно сниться, що він перебуває на Марсі в супроводі милої чорнявки. Побачивши рекламу компанії «Рекол», яка пропонує провести прекрасну відпустку шляхом імплантації в пам'ять спогадів, Дуглас вирішує зробити таку «мандрівку». Попри попередження його співробітника Гарі, що коли щось піде не так, цей задум загрожує втратою пам'яті, головний герой вирушає до контори «Рекол». Після вибору незвичайного варіанту «подорожі» — місії на Марс як шпигуна, трансплантація спогадів починається.

дивитися

 

71. Загадкова справа Бенджаміна Баттона, The Curious Case of Benjamin Button (2008)

За оповіданням Фр.Скотта Фіцджеральда. Фільм про чоловіка, який народився у віці 80 -ти років, а потім... почав молодіти. Ця людина, як і кожен з нас, не міг зупинити час. Його шлях в ХХI століття, що бере свій початок в Новому Орлеані в 1918 -му році в самому кінці Першої Світової війни, буде настільки незвичайний, що навряд чи міг мати місце в житті кого-небудь іншого. Фільм оповідає про долю унікальної людини, про людей і події, що чекають його попереду, про любов, яку він знайде і втратить, про радощі життя і смутку втрат і про те, що залишається з нами поза часом.

дивитися

 

72. Ефект метелика, The Butterfly Effect (2004)

Легка, толкова, дотепна пригодницька фантастика про причинно-наслідкові зв'язки між минулим та майбутнім і про те, як радикально може нашкодити одним помахом крилець паршивий метелик.

Сюжет розкриває історію студента-психолога Евана, здатного переміщатися у власне минуле за допомогою читання своїх дитячих щоденників. Відкривши цю чарівну таємницю, хлопець починає повертатись в минуле, аби відкоригувати майбутнє. Але виявляється, що зробити це не так просто, адже на відстані в десятиліття наслідки впливу на минуле не очевидні та непередбачувані…

дивитися

Ефект метелика 2 / The Butterfly Effect 2

Все в світі взаємопов'язане і маленьке явище, незначне і непомітне для оточуючих, може привести до великих змін в іншому місці і в інший час. Всі великі системи дуже чутливі до невеликих впливів. Метафоричне висловлювання - «ефект метелика», має на увазі, що легкий помах його крил може змінити простір, події. Фільм "Ефект метелика" - сиквел, який розвиває ідею перенесення в часі з можливістю скасувати вже пройдені драматичні події. Головний герой володіє магічною силою повертатися в минуле, змінюючи і коригуючи своє життя і долю оточуючих його людей за допомогою фотографії. Його друзі і кохана дівчина загинули в аварії. Найжахливіше, що бажання змінити одне (повернути друзів і кохану), викликає ряд інших негативних подій, які також хочеться виправити, ось таке замкнене коло.
У кожного з нас є мрія, хотілося б дуже багато чого змінити, прокрутивши час назад, але, на жаль, цього нікому не вдається. Куди приведе головного героя спокуса змінити свою долю і долю близьких людей і чи є в цьому сенс.

дивитися

 

73. Зоряний Шлях, Star Trek: The Next Generation (season 1, episodes 1-2, 5-8, 10, 12-26) (1987-2023) 

Серія фільмів і телесеріал про пригоди екіпажу зорельоту «Ентерпрайз» продовжується досі, найбільш досконалий корабель флоту стає посланцем у глибокому космосі. Його команда робить наукові відкриття, контактує з чужими цивілізаціями, рятує рідну Землю від загибелі.

Найновіший -Зоряний шлях: Дуже короткі шляхи Star Trek: Very Short Treks (2023)

дивитися

 

74. Облівіон,  Oblivion (2013)

Красива та захоплююча постапокаліптична фантастика про боротьбу із інопланетними загарбниками. 

Події розгортаються в далекому майбутньому. Над спорожнілою Землею височіє величезна вежа. Усередині живуть двоє - відставний військовий Джек, що перекваліфікувався в ремонтника бойових дронів і його начальниця та подруга Вікторія. Людство покинуло планету після руйнівної війни з прибульцями, залишки яких і знищують дрони Джека. Тривала вахта добігає кінця, але під час чергової висадки на поверхню ветеран знаходить там те, чого найменше очікував - людей…

дивитися

 

75. Прибуття Arrival (2016)

На 100% відмінна науково-фантастична драма Дені Вільнева, заснована на фантастичному оповіданні американського письменника Теда Чана «Історія твого життя».

За сюжетом, на Землю невідомо звідки раптово прибуває дванадцять інопланетних космічних кораблів дивної конструкції, які зависають над поверхнею планети одразу в різних куточках планети. Прибульці не намагаються звернутись до всього людства, але вони вступають в контакт з вченими, відрядженими урядами відповідних країн. Талановитий лінгвіст Луїза Бенкс отримує відрядження уряду на тимчасову військову базу, споруджену в штаті Монтана, неподалік від інопланетного корабля. Поки Бенкс та її колеги розшифровують мову прибульців та вчать інопланетян своєї мови, в світі розпалюються політичні і військові пристрасті. Всі побоюються, що прибульці готуються до завоювання планети…

дивитися

 

76. Джонні Мнемонік,  Johnny Mnemonic  (1995)

За оповіданням Вільяма Гібсона. 2021 рік, людству загрожує синдром нервового виснаження. Джонні повинен доставити формулу унікальних ліків, здатних вилікувати людей. Він мнемонік, і ця формула записана у нього в мозку.

https://eneyida.tv/2511-dzhonni-mnemonik.html

 

77. Градус чорного місяця (1992)

За мотивами роману Юрія Смолича «Господарство доктора Гальванеску». Молода журналістка, донька відомого вченого, намагається розкрити таємницю знаменитого трансплантолога Гематоса, роботою котрого захоплювався її батько...

дивитися

 

78. 451 за Фаренгейтом, Fahrenheit 451 (1966)

За романом Рея Бредбері. У світі майбутнього всі книжки знищують спеціальним загоном пожежників, а Гай Монтег служить у цій команді, та зустріч з Кларіссою змінює його життя.

дивитися

451 за Фаренгейтом, Fahrenheit 451 (1966)

Своєрідна спроба осучаснити і адаптувати для юного покоління класичний однойменний роман-антиутопію Рея Бредбері, що розповідає про суспільство, нищівному мистецтво і свободу. 

Події розгортаються у США у недалекому майбутньому. Після кривавої Другої Громадянської війни, викликаної накопиченими всередині суспільства розбіжностями, новий уряд вирішив захистити населення від зайвих руйнівних емоцій і заборонило всі види мистецтва, окрім телебачення, та й на ньому залишилися тільки новинні канали. Всі паперові книги, диски та касети з фільмами підлягають негайному знищенню, їх зберігання оголошено незаконним, а на передній план боротьби з інакомисленням виходять команди «пожежників» - тільки тепер вони не борються з вогнем, а, навпаки, поливають полум'ям бібліотеки і книгосховища. Молодий службовець пожежної команди по імені Гай Монтег з натхненням спалює книги, але знайомство з юною бунтаркою Клариссою змінює його погляди...

дивитися

 

79. Люсі Lucy (2014)

Симпатичний фантастичний трилер Люка Бессона про дівчину, яку підставили, внаслідок чого у неї в животі опинився новітній наркотик CPH4, який докорінно змінює нервову систему людини. 

За сюжетом, американка Люсі під час відпочинку на Тайвані знайомиться з підозрілим хлопцем на ім’я Річард. Він втягує її в сумнівну авантюру, яка закінчується тим, що дівчині в живіт зашивають партію експериментального наркотику, що розширює свідомість. Люсі повинна доставити його в Америку, але після того, як дівчина отримує потужний удар в живіт, пакунок з речовиною рветься і наркотик потрапляє в кров дівчини. Отрута починає стимулювати ті області мозку, які раніше людству були недоступні, але Люсі потрібно поспішати діяти, тому що наркотик наближає її смерть…

дивитися

 

80. Євангеліон, Evangelion (1995-2012)

Події відбуваються через 15 років після невідомої масштабної катастрофи, в результаті якої люди перебували на межі виживання. Але тих, хто вцілів, чекають випробовування куди страшніше ...

Земля піддається нападу величезних невідомих істот, які з'явилися незрозуміло звідки - «ангелів».

Єдиною зброєю планети, здатним їх зупинити є роботи "Євангеліон" - розроблені за допомогою нових технологій.

Однак, вступати в бій за допомогою цих гігантів, можуть лише ті представники людської раси, які здатні повністю «перебудувати» себе під машину і маніпулювати "Євангеліоном", подібно до свого тіла. Ці незвичайні воїни живуть і навчаються в засекреченому місті під землею Токіо-3, штаб "NERV" - організації, яка очолює оборону Планети від нападу.

У пілотів Рея, Аска і Шінджі вкрай складно складаються відносини. Однак, тільки вони здатні знайти ключ до розгадки таємниці роботів «Ангелів», від них залежить доля Землі в цілому.

дивитися

Екранізується кіноваріант 

 

 

81. Той, що біжить по лезу, Blade Runner (1982/2017)

Відмінна наукова фантастика від Рідлі Скотта про світ майбутнього та протистояння штучно створених людей-реплікантів та людей, що бажають тримати їх за безправних рабів.

В центрі сюжету – історія поліцейського детектива Ріка Декарда з Лос-Анджелеса,  який займається розшуком групи реплікантів, які під керівництвом Роя Батті здійснила втечу з космічної колонії на Землю. Рік припускає, що терористи мають намір вийти на творця напівлюдей-напівроботів зі штучним інтелектом Ендола Тайрелла, а поліція планує їх перехопити та ліквідувати…

дивитися

Той, хто біжить по лезу: Чорний Лотос Blade Runner: Black Lotus (2021)

Несподіване, але цілком прогнозоване анімаційне «розширення» фантастичного всесвіту «Того, хто біжить по лезу», створеного Рідлі Скоттом за романом Філіпа Діка, та доповненого Дені Вільневом. 

Події розгортаються у Лос-Анджелесі у 2039 році, за 10 років до подій фільму «Той, хто біжить по лезу 2049». Головна героїня – чи то молода дівчина, чи то реплікант, яка приходить до тями та не пам’ятає хто вона така, ким була, та що з нею відбувалося. Намагаючись розібратися в минулому, дівчина несподівано виявляє, що пам’ять добре зберегла навички рукопашного бою, а шкіра – загадкове татуювання у вигляді чорного лотоса...

Графіка та музика справді потрясні

дивитися

 

82. Соляріс / Solaris (2002)

На космічну станцію, яка рухається по орбіті загадкової планети Соляріс, прибуває психолог Кріс Кельвін. Його мета - зрозуміти, що відбувається з працюючими там вченими. Кріс виявляє, що керівник експедиції і його старий друг загинули при таємничих обставинах. А незабаром і сам стикається з силою, що стоїть поза гранню людського розуміння...

https://toloka.to/t82918

 83. "Соляріс" Тарковського, 1972

Андрій Тарковський (як зрештою і Камерон та Содерберг) вклав в фільм зовсім інші змісти, ніж Станіслав Лем в книзі, за що Лем-геній обізвав Тарковського-генія дурнем. Це не применшує ваги ні фільму ні книги.

http://hdrezka.ag/films/our/5920-solyaris.html

 

84. Сталкер (1979)

Ще один фільм Тарковського, і знову екранізація, і знову далека від першоджерела. Брати Стругацькі написали свій легендарний "Пікнік на узбіччі", а режисер поставив свій, мабуть, ще більш легендарний фільм. У плавно поточному оповіданні, наповненому образами, довгими монологами і символізмом,

Тарковський йде в бік розбору людської природи. Зона, в яку водить Сталкер, здатна давати людям можливість втілювати свої найпотаємніші бажання. Разом з провідником туди йдуть Письменник і Професор.

Як завжди у фільмах Тарковського, дії не так багато. а ось розмов і самокопання предостатньо (на відміну від традиційних голлівудських фантастичних фільмів). При цьому, однак, візуальний ряд дуже виразний.

http://hdrezka.ag/films/fiction/13420-stalker.html

 

85. Падіння Місяця Moonfall (2022)

Таємничі сили зміщують Місяць з орбіти, спрямовуючи супутник Землі до нашої планети. Усього за кілька тижнів до зіткнення колишній астронавт, а тепер одна з керівників НАСА Джо Фаулер виявляє, що має рішення з порятунку людства, але вірять їй лише двоє: відставний астронавт Брайан Гарпер і прихильник теорій змови К.С. Гаусман. Саме цим не найочевиднішим героям належить вирушити у відчайдушну космічну подорож і розкрити секрети темного боку Місяця. Не обійшлося без зловмисного ШайІ...

дивитися

 

86. Авалон / Gate to Avalon / Avalon (2001)


Близьке майбуття. Деякі молоді люди в пошуках власних ілюзій втікають від безвиході буденності в нелегальну військову гру віртуальної реальності. Змодельовані в ній відчуття та смерті — глибокі та звабливі. Деякі гравці, командно працюючи в так званих «групах», навіть заробляють грою собі на життя. Гра має свої небезпеки. Іноді вона спричиняє відмову мозку в гравця, в подальшому потребуючого постійного медичного догляду. Такі жертви звуть «Неповерненими». Назва гри запозичена в легендарного острова, до якого на спочин потрапляють душі полеглих героїв: Авалон.

https://toloka.to/t70759 

 

87. Метрополіс, Metropolis (1927)

«Метрополіс» знятий за романом Теа фон Харбоу про місто майбутнього, суворо розділеного за класовою ознакою - робочі туляться під землею і працюють до знемоги, а привілейована еліта весело п'є і танцює в хмарочосах, забувши про тих своїх братів, на чиїй крові грунтується їх благополуччя ... Вибух неминучий.

дивитися

 

88. Дванадцять мавп, Twelve Monkeys (1995)

До 2035 року невиліковний вірус знищив п'ять мільярдів людей, тобто більшу частину населення Землі, а решта змушені жити під землею. Злодій на ім'я Джеймс Коул, засуджений на 25 років за зухвалість і непокору владі, був обраний «добровольцем» для відправки на поверхню за збором зразків біологічного життя в покинутому місті, під приводом скорочення терміну або амністії в разі, якщо він виправдає довіру. Його друг Хосе в сусідній клітці вмовляє його не бунтувати, говорячи про малу надію на вдалий результат. Коул проходить обстеження і виходить на поверхню для збору зразків. Пізніше йому пропонують більш небезпечну роботу, але натомість, як і говорили, обіцяють амністію. Він повинен відправитися в небезпечну подорож на машині часу у 1996 рік, коли розпочалася страшна епідемія

дивитися

 

89. Привид у броні, Ghost In The Shell (2017)

Красивий та атмосферний рімейк культового кіберпанківського аніме про поліцейського кіборга, що протистоїть бандам хакерів у недалекому майбутньому. 

За сюжетом, після того як Міру Кілліан мало не загинула під час теракту, вчені корпорації Hanka Robotics перетворили її в напівлюдину-напівкіборга. Від людини у Кілліан залишився лише мозок, хоча і він був значно покращений завдяки нано-технологіям. Її нове тіло було спроектовано для неймовірних спецоперацій, який дозволяє дівчині самотужки протистояти цілим підрозділам роботизованих злочинців.

Жінка-кіборг направляється на службу до урядової організації під назвою «Дев'ятий відділ», який бореться з особливо небезпечними злочинами, вчиненими за допомогою кібертехнологій…

дивитися

Аліта: Бойовий ангел (2019)

Один із найкращих нових фільмів у жанрі фантастики варто подивитися не лише шанувальникам несподіваного тандему Джеймса Камерона та Роберта Родрігеса . Цивілізація впала після Великої війни. До рук доктора Ідо потрапляють останки дівчини-кіборга. Він відновлює робота, але виявляє, що пам’ять Аліти повністю стерта, залишилися лише бойові прийоми кіборгів. Поступово втрачені спогади повертаються.

дивитися

 

90. Видозмінений вуглець (2018)

Кіберпанк-антиутопія за однойменним романом Річарда Моргана.

Земля, XXVII століття. Технології дозволяють зберігати свідомість людини в цифровому форматі і завантажувати її в нові тіла, фактично роблячи людину безсмертною. Колишнього військового спецназівця Такесі Ковача «воскрешає» мільярдер і впливовий аристократ Лоренс Бенкрофт для того, щоб він з'ясував, хто вбив його попереднє «тіло». Бенкрофт переконаний, що його вбили, не дивлячись на те, що поліція вважає це самогубством ...

Дивитися

 

91. По той бік (2017) 

Говард сілке — скромний службовець бюрократичного агенства ООН в Берліні. Раптово він дізнається, що агентство підтримує контакт з паралельним світом і в Говарда є двійник — начальник, котрий проводить секретну операцію…   

http://moviestape.net/katalog_serialiv/dramy/10252-po-toy-bk.html

 

92. Земля майбутнього: Світ за межами / Tomorrowland (2015)

Коли в руки до молодої дівчини, яка прагне нових пригод, потрапляє загадковий предмет, що відкриває доступ в паралельну реальність, вона змушена звернутися за допомогою до цинічного генія-винахідника Френка. Кейсі повинна переконати його розкрити таємницю загадкового місця, яке знаходиться поза звичною реальностю, відомою як Земля майбутнього, і переконати Френка повернутися туди, звідки його одного разу вигнали...

http://moviestape.net/katalog_filmiv/bojovyky/7057-zemlja-majbutnogo-svit-za-mezhamy.html

 

93.  Війна світів War of the Worlds (2017)

Одного разу астрономи отримують послання з незнайомої галактики, що доводить існування розумного інопланетного життя. Земляни чекають продовження розпочатого контакту, але вони поки не здогадуються, що чекає їх попереду, до того ж дуже скоро…

дивится

 

94. Край «Дикий Захід» / Westworld (2016)

За мотивами фільму 1973 року. Події серіалу розгортаються у футуристичному розважальному парку, де роботи допомагають людям втілювати їх фантазії, розігруючи сцени з минулих часів. Але парк виходить з ладу, роботи виявляються надані самі собі, і двоє гостей парку знаходять себе на прицілі стрілка-андроїда.

http://moviestape.net/katalog_serialiv/tryler/8864-kraj-dykyj-zahid.html

 

95. Валеріан і місто тисячі планет (2017)

Події розгортаються в 2700-му році. Валеріан і Лорелін – космічні спецагенти. Чергове завдання чекає на них на планеті Альфа, яка являє собою суцільне місто, де пліч-о-пліч живуть представники з різних куточків всесвіту. Виконуючи завдання вони мимоволі стають учасниками чи то якогось заговору, чи то афери дивакуватих жителів планети. Щоб там не було, а саме їм належить навести порядок та захистити Всесвіт від чергової загрози.

http://moviestape.net/katalog_filmiv/bojovyky/9603-valerian-ta-misto-tysjachi-planet.html

 

96. Першому гравцю приготуватися Ready Player One (2018)

Захоплююча фантастична пригода в світі комп'ютерної гри, сповнене розкішними відсиланнями до західної і японської поп-культурі. 

За сюжетом, у 2045 році глобальна економічна кризи довела Америку до такого стану, 

що більшість жителів тікає від суворої реальності в глобальну відеогру OASIS, битком набиту різноманітними квестами та відсиланнями до поп-культури минулих десятиліть. Кількома роками раніше творець гри Джеймс Голлідей помер, і стало відомо, що його частку в компанії і владу над грою OASIS отримає той, хто збере три схованих у світі гри таємних ключа «пасхалки». Тому тепер дні і ночі в грі просиджують не тільки рядові геймери, а й корпоративні гравці, які шукають ключі для своїх босів. Одного разу підліток-сирота Уейд Уоттс, який грає під ніком «Парсифаль», розгадує загадку першого ключа і разом з друзями очолює рейтинг мисливців за «пасхалками». Це привертає до хлопця пильну увагу безсовісного глави корпорації, яка давно намагається захопити OASIS…

дивитися

 

97. Життя (2017)

Шість дослідників мешкають на міжнародній космічній станції. Їх метою є дізнатися, що принесе марсохід з поверхні Червоної планети. Це виявляється великим одноклітинним організмом, а значить, є життя поза Землею! Але все не так просто... Дослідження на станції привели до неймовірних наслідків — цей одноклітинний організм не такий простий. Якщо він потрапить на Землю, люди будуть в небезпеці.

https://toloka.to/t82296

 

98. Ex Machina (2015)

Калеб працює програмістом у найбільшій в світі інтернет-компанії. Несподівано він стає переможцем конкурсу, де приз — тиждень у віддаленому гірському будиночку генерального директора. Але хлопець, ще не усвідомлює, що став частиною дивного і захопливого дослідження, в якому він повинен взаємодіяти з роботом у тілі прекрасної дівчини. 

дивитися

 

99. Марсіянин (2015)

Марк Вотні — один з членів експедиції "Арес-3" на Марс. Щоб уникнути загибелі людей під час лютої бурі, було прийнято рішення всю місію евакуювати. Однак не всі встигли вчасно покинути червону планету. На Землі прийшли до висновку, що Марк Вотні трагічно загинув під час сильної бурі, хоча насправді він живий. У нього найважча місія в історії людства: вижити на чужій планеті одному, з обмеженою кількістю продуктів і без можливості зв'язатися з домом. До наступної місії на Марс потрібно чекати як мінімум чотири роки. Марку доведеться використовувати всю свою кмітливість і навички, щоб не тільки повідомити про те, що він не помер, але і постаратися зберегти своє життя...
дивитися

100. Прометей Prometheus (2012)

Захоплюючий фантастичний трилер Рідлі Скотта, який є своєрідним пріквелом до фільму «Чужий».

За сюжетом, команда дослідників відправляється в небезпечну подорож до найтемніших куточків всесвіту на борту космічного корабля «Прометей» в пошуках ключа до розгадки таємниці походження людства. Кількома років тому вони відшукали в шотландській печері неймовірні свідчення того, що за тисячі років до нашої ери людство поклонялось якимось інопланетним велетням. Крім своїх покровителів, стародавні також відобразили на малюнках карту зоряного неба. Саме по ній вченим вдалося встановити місце розташування планети, з якою небесні велетні могли прийти на Землю. І саме до неї - на побачення до передбачуваних прабатьків - направляється тепер їх експедиція…

дивитися

101. Чужий: Заповіт Alien: Covenant (2017)

Продовження культової франшизи Рідлі Скотта про безжальних хижаків інопланетян-ксеноморфів. У «Заповіті» розвиваються екзистенційні теми «Прометея», але з елементами космічної трешатини. 

За сюжетом, гігантський зореліт «Заповіт» прямує на далеку планету, на його борту сотні майбутніх колоністів. В ході польоту космічний корабель пошкоджує потужна ударна хвиля від зоряного спалаху. Це призводить до того, що екіпаж виходить з анабіозу та приймає рішення приземлитися на знайдену неподалік планету, начебто також придатну для колонізації. Однак саме на цій планеті члени експедиції зіштовхуються з цілим виводком безжальних та смертельно небезпечних ксеноморфів…

дивитися

102. Фінч Finch (2021)

За сюжетом, потужний спалах на Сонці практично знищив людство та майже усе живе на Землі. Вціліти вдалося вже немолодому винахіднику Фінчу та його собаці, яким пощастило сховатись у підземному бункері. Щоправда, Фінч смертельно хворий і переживає, що після його смерті, не буде кому подбати про його улюбленця. Інженер-робототехнік вирішує, що в нього є час аби створити андроїда, який би дбав про песика. Створивши робота, Фінч намагається навчити нового «співмешканця» радощам життя...

дивитися

103. 2067 2067 (2020)

Атмосферний науково-фантастичний трилер, що розкриває неприглядну картину високотехнологічного світу майбутнього.

За сюжетом, людство зробило неймовірний прорив у своєму технологічному розвитку. Проте ціна прогресу – невідворотні екологічні втрати, повне нищення рослин та природного балансу, що призводить до катастрофічної нестачі кисню. Мешканці Землі змушені використовувати штучний кисень, щоб залишитися в живих.Але одного дня до наукового центру приходить послання з майбутнього. Воно містить прохання відправити у подорож в часі хлопця на ім'я Ітан Вайт, якому судилося врятувати майбутнє від смертельної небезпеки...

дивитися

104. Космічні сміттярі Seungriho (2021)

Симпатичний, яскравий, але дещо незграбний південнокорейський фантастичний екшн про групку лузерів із далекого майбутнього, які випадково отримали живу найпотужнішу зброю у всесвіті. 

Отже, Земля майбутнього – похмуре місце, вмираюча планета, на якій залишилися жити тільки бідняки та злодії. Вся еліта мешкає на орбітальних станціях, де цілий рік зелено і тепло, а особливо сміливі земляне, яких презирливо називають «покидьки» збирають космічне сміття, сподіваючись коли-небудь заробити собі на безбідне життя на одній з орбітальних станцій. Екіпаж корабля «Вікторія» - одні з таких збирачів. Їх життя   різко змінюється, коли в уламках сміттєвої купи вони знаходять маленьку дівчинку з дивними здібностями: щоправда, не зрозуміло вона жива надпотужна вибухівка, чи надія на порятунок людства...

дивитися

105. Кисень Oxygène (2021)

Клаустрофобний психологічний трилер про дівчину, яка прокидається в кріогенній камері та не розуміє, що з нею відбувається.
Отже, молода дівчина, заплутавшись в дроти і крапельниці, прокидається в кріогенній камері та намагається згадати як опинилася у пастці в замкнутому просторі. Більш того, вона навіть своє ім'я та риси обличчя не може пригадати. Часу на побудову припущень зовсім мало: рівень кисню невблаганно знижується до нуля, про що їй повідомляє голосовий робот-помічник - він і стане її співрозмовником і провідником на шляху до порятунку. Щоправда, у штучного інтелекту характер аж ніяк не поступливий, а подекуди навіть занадто саркастичний...

дивитися

106. Ремінісценція/Спогади Reminiscence (2021)

Поєднання наукової фантастики, любовної історії, нео-нуарного детективу та навіть соціально-політичної драми.
Події розгортаються у похмурому постапокаліптичному майбутньому. Через глобальне потепління, місто Майамі майже повністю опиняється під водою, а похмурий детектив Нік Банністер заробляє на життя тим, що вишукує спогади людей завдяки спеціальному обладнанню. Нова клієнтка, яка прийшла з нехитрим проханням допомогти знайти загублені ключі, несподівано стає причиною неймовірних неприємностей, і тепер Нік виявляється втягнутим в ряд небезпечних політичних авантюр...

дивитися

107. Творець Archive (2020)

Захоплююча науково-фантастична британська антиутопія про дослідження штучного інтелекту.

За сюжетом, у 2046 році настає епоха неймовірних відкриттів у науці та технологіях.  Завдяки розвитку корпорацій, технологій і штучного інтелекту людство стоїть на порозі відкриття вічного життя. Головний герой - молодий вчений, який шукає спосіб вічного життя для лідерів та можновладців. Але насправді він переслідує особистий мотив - воскресити втрачену багато років тому кохану. Коли він перестає виходити на зв'язок, в його відділ посилають команду зачистки, що має на меті знищити вченого та його винаходи...

дивитися

108. Чорне дзеркало Black Mirror (2011)

Відмінний науково-фантастичний серіал, що являє собою неймовірний альманах історій з далекого та недалекого майбутнього про те, як технології змінюватимуть життя та психіку людей. 

Події переносять глядача у світ цифрового майбутнього, яке виглядає похмуро і непривітно, хоча і здається на перший погляд сяючим і гламурним. Зв'язок людини з реальністю стрімко змінюється та доповнюється віртуальними елементами. Алгоритми пошукових систем та соціальних мереж знають про людину більше, ніж найближчі родичі та друзі. Доступ до всієї інформації в світі змушує все більше зачинятися в собі. Залишитися людиною в таких умовах непросто, а будь-яке рішення виявляється програшним…

дивитися

108. Пітьма / Темрява Dark (2015)

Захоплюючий науково-фантастичний трилер про зв'язок часу і простору, виконаний в набагато більш похмурій стилістиці, ніж «Чорнобиль», і серйозніше, ніж в «Дивних дивах». 

За сюжетом, тиша тихого провінційного містечка Вінд в Німеччині порушена страшною новиною - пропав місцевий школяр, п’ятнадцятирічний Ерік. З огляду на те, що підліток був проблемним, а його батьки не відрізнялися зразковою поведінкою, городяни дистанціюються від трагедії, проте нове зникнення – цього разу з в лісі пропав одинадцятирічний Міккель, син поліцейського Ульріха Нільсена - змушує багатьох замислитись над бідою. Особливо турбуються старожили містечка, адже щось подібне відбувалося і в далекому 1986 році, під час будівництва атомної електростанції…

дивитися

109. Загублені в космосі Lost in Space (2018)

Красива, захоплююча, але дещо наївна фантастична пригода про родину колоністів, які загубились на одній з планет за тисячі світових років від Землі. 

Події розгортаються у далекому майбутньому, коли людство почало досліджувати та колонізувати сусідні зоряні системи. Виявивши планету придатну до життя людей, уряди різних країн. Направляють туди величезний транспортний зореліт з колоністами. Серед них і родина науковців Робінсонів. Внаслідок диверсії, космічний корабель зазнає катастрофи, а рятувальний корабель Робінсонів опиняється на невідомій планеті. Аби вижити в новому, незвіданому світі, родині поселенців доведеться пережити чимало захоплюючих пригод…

дивитися

110. Ті, що летять крізь ніч Nightflyers (2018)

Після успіху «Гри престолів» керівники інших каналів вирішили, що успіх криється в імені Джорджа Р. Мартіна, тому активно почали скуповувати права на екранізацію його менш відомих творів. Одним з них став проект «Ті, що летять крізь ніч», науково-фантастичний трилер про космічну експедицію, яка в недалекому майбутньому відправилася на пошуки позаземних цивілізацій, аби врятувати Землю. 

Події розгортаються у 2083 році, космічний корабель Nightflyer шукає зустрічі з прибульцями - расою, знання якої можуть зупинити стрімке згасання Землі…

дивитися

111. ОА The Oa (2016)

Багато років тому Прейрі, сліпу дівчинку, удочерили подружжя з Америки. Абель та Ненсі Джонсони постаралися стати для сліпої дівчинки справжніми батьками. Вони подарували сироті затишний будинок, своє тепло та кохання. Щодня житло сповнювалося звуками скрипки, на якій грала Прейрі. Але одного разу, коли героїня була ще маленькою, трапилося лихо. Дівчинка зникла, і її пошуки не привели до жодних результатів. З того часу минуло сім років. Якось на мосту невідома дівчина вирішила зістрибнути. Висота була величезною, але це не зупинило героїню. Невідомо як, але молода жінка залишилася живою. Запис її стрибка, зроблений випадково камерою стільникового телефону з машини, що рухається мостом, потрапив на YouTube. Цей ролик побачили Джонсони, які дізналися в дівчині Прейрі, яка зникла сім років тому. При цьому літні люди стверджують, що дочка була незрячою, а тепер вона бачить. У лікарні героїня запитала: Хто ці люди?. Їй довелося заплющити очі і обмацати обличчя Ненсі та Абеля, щоб визнати у них батьків. У поліцейських нескінченно багато питань до тієї, що повернулася: де вона була всі ці роки? чому тепер стала зрячою? навіщо стрибала з мосту і як зуміла вижити? Прейрі, яка називає себе «ОА», стверджує, що нікуди не пропадала, що всі ці сім років, три місяці та одинадцять днів була тут поряд... Після повернення героїня ніби збожеволіла на інтернеті... Лікарі порадили батькам захистити дочку від зайвої інформації . Тому вона скористалася допомогою Стіва Вінчелла, неспокійного хлопця, який якось налякав її своїм собакою. Стів приніс Прейрі маршрутизатор у занедбаний будинок, де вона почала проводити таємні збори, щоночі розповідаючи п'яти незнайомцям свою історію.

дивитися

112. Восьме відчуття Sense8 (2015)

"Восьме відчуття" — це унікальний науково-фантастичний серіал, який дебютував у 2015 році та швидко завоював увагу глядачів у всьому світі. Його оригінальна назва "Sense8" теж стала легендою серед шанувальників жанру. Розташований в сучасному світі, серіал "Восьме відчуття" розповідає захоплюючу історію восьми незнайомих людей з різних куточків планети, які раптово починають ділитися своїми емоціями, здібностями та спогадами. Через загадкові обставини, ці люди, які перебувають в різних країнах, об'єднуються у таємничому міжсебічному зв'язку, дозволяючи їм бачити та відчувати один одного в реальному часі. Поєднуючи елементи наукової фантастики, драми та пригод, "Восьме відчуття" пропонує глядачам захоплюючий нарратив, заповнений неймовірною емоційною глибиною та шокуючими поворотами подій. Кожен з восьми головних героїв обдарований унікальною здатністю, яка вносить новий елемент до групової динаміки та важливої сюжетної лінії. У серіалі "Восьме відчуття" візуально інтенсивно втілюються різноманітні світи героїв, від яскравих вулиць Сан-Франциско до кришталевих пальмах наперсткових багатоквартирних будинків Найробі. Гучна композиція і краща в своєму роді кінематографія роблять цей серіал справжньою насолодою для очей. Неабияка подорож у світі "Восьмого відчуття" стала доступною для перегляду онлайн. Багато платформ надають можливість дивитися серіал безкоштовно. Щоб насолодитися цим захоплюючим шедевром, глядачам необхідно просто знайти підходящий онлайн-ресурс та переглянути цей шедевр в інтернеті або завантажити його на своє пристрій безкоштовно. Не зважаючи на тривалість та глибокий сюжет, "Восьме відчуття" безумовно заслуговує на вашу увагу. Це захоплююча подорож у саме серце людської співчутті, силу дружби та справжнє значення сім'ї. До того ж, ви можете насолоджуватися цим чудовим шоу зручно, переглядаючи його в своїй власній обстановці та у відповідності до вашого власного розкладу. 

дивитися

113. Дивні Дива Stranger Things (2018)

Відмінна суміш містично-фантастичного жахастика, комедії та драми про невеличке провінційне містечко Гокінз, в якому починають відбуватись загадкові події.
Події розгортаються в штаті Індіана у 1980-х роках. За сюжетом, при містичних обставин в містечку Гокінз зникає хлопчик, мати якого починає власне розслідування. Разом з місцевою владою їй вдається розкрити цілу череду загадкових подій, пов'язаних з секретними державними експериментами, жахливими і надприродними силами і однією загадковою дивною дівчинкою…

дивитися

114. Суперінтелект Superintelligence (2020)

Науково-фантастична комедія на тему штучного інтелекту, здатного винищити людство.

За сюжетом, у талановитої жіночки на ім’я Керол давно опустилися руки, хоча колись вона була дуже амбітною жінкою, що встигла попрацювати в Yahoo на світанку ери Інтернет, а нині намагається знайти сенс існування та спосіб змінити життя людей на краще. Тут в її житті і з'являється таємничий штучний інтелект, який прекрасно жартує, розмовляє як поет і контролює всю техніку в будинку. Він досліджує людство, а ще цілком здатний повністю його знищити...

дивитися

115. Некст Next (2020)

Поля Леблана називають піонером Кремнієвої долини. Герой фантастичної драми «Некст» зумів сколотити цілий стан на технологічних інноваціях, які змінюють світ на краще. Проходить деякий час, перш ніж він вирішує присвятити себе покликанню цілком і повністю. Для цього потрібно усамітнитися від навколишнього суспільства. Компанія Пола опиняється під керівництвом недалекоглядного брата Теда. Навіть дочці Еббі не вдається спілкуватися з рідним батьком на колишньому рівні. Зміни не стають позитивними. Вони призводять до катастрофічних наслідків. Один із високотехнологічних гаджетів, створений на базі штучного розуму під назвою «НЕКСТ», може призвести до апокаліпсису. Катастрофа неминуча. Підлога чудово усвідомлює, що власними руками привела людству до знищення. Він починає боротьбу і намагається повернутись до керівництва компанією, але брат знайшов лазівки, що дозволяють залишатися на посаді. Герою доведеться зробити неможливе, щоб запобігти майбутній катастрофі. Він шукає надійних союзників і складає план, за допомогою якого можна дійти ефективного результату. Часу залишилося зовсім небагато, треба поспішати.

дивитися

116. Джексі Jexi (2019)

дотепна комедія про владу сучасних комп’ютерних додатків над людьми та хворобливу залежність від них. 

Головний герой – цілком сучасний хлопець на ім’я Філ. Він не може обійтися без гаджетів, які допомагають не тільки в роботі, але і в особистому житті, з яким у Філа все дуже погано. Але одного разу в смартфоні Філа з'явився незвичайний електронний помічник «Джексі», яка говорить милим жіночим голосом і знає про свого господаря абсолютно все. Щоб Філ не робив, «Джексі» завжди поруч і часом здається, що вона не просто програма, а живий організм. Проблема лише в тому, що електронний додаток здається хоче керувати своїм господарем та страшенно дратується, якщо той. Не слухає порад…

дивитися

117. Джексі Upgrade (2018)

Динамічний та захоплюючий фантастичний екшен, про жорстоку помсту, враховуючи причини якої, лють відплати викличе в глядача естетичне задоволення.

Події розгортається в недалекому майбутньому, де різноманітні технології контролюють практично всі аспекти людського життя. Головний герой - технофоб Грей Трейс. Одного вечора невідомі грабіжники вбивають дружину Грея, а його самого відправляють в інвалідне крісло. Незабаром якийсь мільйонер-розробник пропонує Грею унікальний метод для позбавлення від паралічу, за допомогою якого Трейс також зможе помститися за свою дружину. Грею доводиться поступитись принципами, то ж він приймає пропозицію молодого бізнесмена та дозволяє впровадити собі в голову особливий чіп під назвою «Stem». Невдовзі Грей не просто починає ходити, а стає смертельно небезпечною машиною для вбивства. Отримавши нові здібності, Трейс одразу відправляється на пошуки вбивць своєї дружини…

дивитися

118. Дитя робота I Am Mother (2019)

Доволі оригінальна наукова фантастика про взаємодію людини та робота після кінця світу. 

За сюжетом, у віддаленому майбутньому, після Апокаліпсису, в спеціальному бункері вмикається робот, що відповідає за бекап людської цивілізації. Андроїд дістає зі спеціального сховища людський ембріон, кладе його в спеціальний пристрій, а через деякий час народжується нова людина, дівчинка. Вона росте в компанії робота, під його пильним наглядом, називає його Мамою, а той займається її освітою, вихованням і оточує дитя материнською турботою.Але коли Дочка стає підлітком, її все більше починає цікавити світ за межами бункера. Саме в цей час зовні в бункер проривається поранена доросла жінка…

дивитися

119. Зої Zoe (2019)

Зої та Коул працюють у корпорації, яка розробляє інновації в галузі романтичних відносин. Фірма випускає інтерактивні тести на сумісність, препарати, здатні посилити пристрасть, та ідеальних партнерів-роботів. Коул нещодавно вийшов зі складних стосунків і одержимий ідеєю створити дівчину, нездатну заподіяти біль і зрадити. Зої займається тестуванням пар, визначаючи можливість ідеального союзу. Герої симпатизують одне одному, поки Зої не впізнає страшної правди.

дивитися

120. Страховик Autómata (2014)

суміш неонуарного детектива та науково-фантастичного кіберпанку про протистояння людей та штучного інтелекту. 

За сюжетом, у 2044 році значно посилилися сонячні спалахи, що призвело до масового вимирання людства і перетворили Землю на випалену пустелю. Ті кому вдалося вижити сховалися в обнесених мурами містах зі штучним кліматом. Щоб замінити робочих людей, масово стали виготовляти напіврозумних роботів, які діють відповідно до двох Директив: не допускати заподіяння шкоди живим істотам та не змінювати або не ремонтувати себе. Ці Директиви були настільки жорстко вбудовані в мозок роботів, що вважалися непорушними. Тому страховик Жак Вокан з компанії, що виробляє андроїдів, був шокований, коли дізнався, що поліцейський застрелив робота, який в порушення Другий Директиви намагався себе вдосконалити…

дивитися

121. Робот Чаппі Chappie (2015)

Фантастичний пригодницький трилер про розумного робота, де штучний інтелект виявляється більш людяним за деяких представників людської цивілізації. 

Події розгортаються у недалекому майбутньому у ПАР. За сюжетом, аби покінчити зі злочинністю, поліція Південної Африки закуповує роботів-поліцейських, броня яких не пробивається ручною зброєю. У цей самий час маленька банда викрадає розробника поліцейських роботів Деона Вілсона і вимагають, щоб він змайстрував для них пульт, який дистанційно відключає роботів. Коли інженер пояснює, що створити такий пристрій неможливо, він натомість пропонує їм свою останню розробку - пошкодженого в перестрілці робота, який нічого не вміє і нічого не знає, але швидко може навчитися чому завгодно, від живопису до стрільби…

дивитися

122. Штучний інтелект intelligence(2015)

«Штучний інтелект» (оригінальне назва Intelligence) - це захоплива науково-фантастична кінострічка, випущена в 2014 році, що підкорила серця глядачів України. Це непередбачуваний трилер, сповнений екшену та хитромудрості, який протягом всього фільму тримає вас на межі свого крісла. У світовій прем'єрі, «Штучний інтелект» збурив всесвітнє кінополе своєю унікальною тематикою та виключно якісним виконанням. Якість спецефектів та візуальних елементів просто зачаровують, надаючи фільму жвавості та реалізму, якого ви ніколи не очікували. «Штучний інтелект» розповідає історію про молодого науковця, який знаходиться перед неймовірним викликом – створити високоінтелектуальну штучну інтелектуальну систему. Його життя повністю змінюється, коли він володіє величезним потенціалом створити щось неймовірне - справжнє самосвідоме інтелектуальне існування. Фільмцю вдалося змішати наукові факти з емоційними драматичними сценами, дозволяючи глядачу в цілому подорожувати в ухвалене майбутнє. Ви будете приємно здивовані поглядом на світ, який «Штучний інтелект» пропонує, надаючи закадрові думки навколосяжнього світу технологій та наукового прогресу. Оскільки фільм пропонує глибокий закладений сюжет, атмосферу та унікальність, його важко упорядкувати в одну категорію. Він дуже експресивний, а душевні пошуки героїв, часом, вимагають від них прийняття важких рішень. Це все разом робить з "Штучним інтелектом" незабутню подорож в майбутнє.

дивитися

123. Єва: Штучний розум Eva: A Intelligence(2011)

2041 рік, і люди користуються послугами роботів у повсякденних справах. Роботи є в кожному будинку, але поки що не здатні задовольняти всі потреби людей. Проект, який доручають на роботі відомому інженеру-кібернетику Алексу Гарельду, складний саме тим, що під час роботи над ним доведеться багато створювати з нуля. Завдання Алекса, який відкрив ряд законів робототехніки і послужив розвитку всієї галузі, - створити робота-дитини з веселою вдачею, і цей проект здається видному вченому практично нездійсненним. Хіба можна змусити робота радіти життю, піднімати настрій оточуючим і при цьому бути чарівним, як справжня безпосередня дитина з плоті та крові? Несподіваним виходом із цього складного становища стає для Алекса знайомство з дівчинкою Євою – дочкою його брата, яка має дивовижне сприйняття навколишнього світу. Саме її Алекс хоче використати для розробки своєї моделі емоційної пам'яті робота, проте здійснення його плану ускладнюється низкою обставин.

дивитися

130. Можливо ми програли. Суперінтелект, Початок. (2023)

00:00 – Грядущая технологическая Сингулярность.

03:00 – Последние новости ИИ.

07:30 – Элиезер Юдковский.

08:26 – Типы искусственного интеллекта.

13:15 – Антропоморфизация.

16:45 – Мысленный эксперимент.

20:30 – Чёрный ящик.

21:40 – Проблема согласования ИИ.

32:25 – Инструментальные цели сверхинтеллекта.

34:25 – Чем люди отличаются от машин?

38:30 – Стремление ИИ к власти.

39:45 – Слабый сверхинтеллект.

41:10 – Нанотехнология.

42:45 – Клетка для сверхразума.

46:35 – Дартмутский семинар.

48:15 – Экспоненциальный рост.

52:45 – Коллективный разум против ИИ.

01:00:00 – Аугментация человека.

01:02:33 – Сознание у машины?

01:06:45 – Разработчикам ИИ наплевать?

Дивитися

DN Цей список можна продовжувати ще дуже довго, надалі зосередимося на огляді фільмів про штучний інтелект, дуже багато якісної фантастики, як книг так і фільмів, може й спроможимося на альманах FanFan.

Далі буде. Та ні, потрібно продовжити список вже, після 20 000 переглядів багато побажань додати незаслужено забуті нами фільми, майже енциклоподія якісної фантастики. 

В КОШИКУ
Товарів
на суму 0 грн.
Переглянути
КОШИК
0 товарів

НАШІ ЗАЦІКАВЛЕННЯ:
поза сферою Дайсона

СУМА ЗНАНЬ ТА ТЕХНОЛОГІЙ
Декілька десятиліть тому лише люди могли грати у шахи або читати рукописні тексти. Сьогодні з цим легко впораються машини з системами ШІ, які протягом кількох років знаходяться у центрі уваги досліджень. Сучасні вчені працюють над значно більшим застосуванням ШІ в усіх сферах життя, що призведе до справжньої революції в тому, як ми працюємо, спілкуємося, навчаємося та відпочиваємо. Продукти та послуги, в основі яких такі інновації, стануть частиною повсякденного життя людей протягом найближчих років, як свідчать думки експертів у галузі ШІ щодо впроваждення систем ШІ. Проте, у багатьох людей природа ШІ викликає окреме занепокоєння. Варіанти дифініцій змінюються з часом, і здебільшого залишаються суперечливими. Такі технології досить складні та широкомасштабні і можуть вплинути на різні сфери життєдіяльності людини. Технології ШІ викликають багато складних питань в контексті конфіденційності, довіри та автономності, які нелегко вирішуються, що і призводить до занепокоєння стосовно потенційних загроз для життя людини. #читати
До читання людину підштовхує певна внутрішня потреба. А всі потреби так чи інак зводяться до чотирьох екзистенційних страхів: смерті, самоти, свободи і сенсу, точніше безсенсовності, буття. Якщо вірити одному з головних представників напряму екзистенційної терапії І. Ялому, саме подолання цих страхів приносить людині щастя. Взаємодія з ними в той чи інший спосіб породжує тривогу та напругу в людській психіці, яка потребує вивільнення та прагне гармонізувати свій стан. Але мало хто каже собі: я боюся померти, тому піду почитаю тих, хто про це писав, – наприклад, може, «Чуму» Камю? Чи краще щось про тореадорів із Гемінгвея? Швидше, людина просто вибере книжку про щось співзвучне чи перегляне гостросюжетний фільм. Найімовірніше – постарається позбутися напруги –байдуже як, аби тільки якомога швидше. Та чи найбільш ефективно? #читати
Післямова, Джерела текстів, спосіб впорядкування та візуалізації, зміст та безліч цікавих думок стосовно ТГШ та його творчості #читати